Ако по някаква причина не сте израснали с историята за Питър Пан - момчето, което в никакъв случай не иска да порасне, то по всичко изглежда, че сте имали едно тъжно, тъжно детство.

Шегуваме се, естествено, но и също така ви приканваме да си наваксате пропуска, ако случайно съществува такъв. А това можете да сторите чрез новото луксозно издание на приказката за Питър Пан, което достига до вас благодарение на издателство "Изток-Запад".

Автор на шеметната история за Питър Пан и приказното място, наречено Небивалата земя, е Джеймс Матю Бари, а заедно с Уенди, братята й Джон и Майкъл и останалите момчета от Небивала земя, Питър ще изживее спиращи дъха приключения с индианци и пирати. Но накрая всички се завръщат обратно при възрастните - освен Питър.

В тази апология на детството, изтъкана от фантазия и приключения, авторът Джеймс Матю Бари  прави необикновен не само образа на Питър; пред очите ни са и останалите герои с незабравими характери. Те отдавна не само са  любими на децата от целия свят, но  и са предизвикали световноизвестни творци  да ги пресътворят по свой начин. Между тях са Уолт Дисни и Стивън Спилбърг.

Джеймс Матю Бари (1860-1937) е шотландски писател и драматург.  Автор е на 35 пиеси, една от които е „Питър Пан“, донесла му световна известност. Бари пише тази пиеса през 1904 г., но заради големия интерес писателят я адаптира в роман. Смята се, че в основата на „Питър Пан“ стоят две събития от живота на автора. Първото е смъртта на по-големия му брат при инцидент, когато Бари е шестгодишен. Това сломява майка му, а у Бари се запечатва споменът за брат му, който никога не пораства. Другото събитие, повлияло на писателя, е приятелството му със семейство Дейвис, което има пет момчета. Именно на тях Бари разказва първите истории, в които герой е Питър Пан. Така се ражда покоряващата история за вечното момче и неговите приятели.

picture

Корицата e дело на Петър Станимиров, а автор на илюстрациите е Светла Христова. Изданието е част от поредицата „Големите малки книги“, в която до този момент вече излязоха „Разкази за Коледа“, „Бъдни вечер“, „Разкази за Рождество“, „27 шедьовъра от Хокусай“, „40 стихотворения. Българска любовна лирика“,  „Христос Воскресе“, „Великденски разкази“, „Детско царство“, „Призраци за Хелоуин“.

В навечерието на светлите коледни празници красивото илюстрирано издание на „Питър Пан“ е чудесен подарък, с който родителите могат да зарадват своите малчугани. Децата по цял свят са изпитали притегателна сила на тази станала класика книга.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар