Йога е древно изкуство, което днес милиони хора в цял свят практикуват активно, търсейки здраве, душевен мир и по-добро качество на живот. В тази статия ще ви дадем пет причини да се захванете с йога още сега и да се радвате на едно по-активно и приятно ежедневие. Без значение дали практикувате хатха, виняса, айенгар или бикрам, ползите със сигурност ще бъдат налице.

Зареждане с енергия

Една от многото предпочитани практики за сутрешно събуждане, сред практикуващите йога, са няколко прости упражнения за разсънване. Повечето хора предпочитат да започнат деня си с чаша прясно кафе, но сутрешните разтягания и пози биха ви подействали по същия начин. Разликата е, че ще ви заредят с положителна енергия за целия ден. Експертите препоръчват да се обръща голямо внимание на дишането в комбинация с по-статични пози - това може да бъде една прекрасна сутрешна рутина, карайки ви да започнете деня си по най-добрия и здравословен начин.

Стабилизиране на метаболизма

Един от най-важните фактори за пълноценен и здравословен живот е добрият метаболизъм. Много хора в днешно време имат проблеми с него, вследствие на статичния начин на живот или вредно хранене. Един много добър начин за стабилизиране на метаболизма е именно йогата. Тя сама по себе си, с практиката на правилните видове, ще доведе до желаните резултати. Допълнително можете да го забързате, ако след сутрешната рутина, например, изберете пози, които са с главата надолу. В комбинация с правилно дишане, ще наситите вътрешните органи с кръв. Всичко това ще повлияе много добре на метаболизма и цялостно на организма ви.

Намаляване на стреса и притеснението

Йогата е известна с това, че се практикува предимно от хора, които искат да изпитат вътрешно удволетворение от себе си. С редовни тренировки на добре продбрани видове йога ще можете да постигнете вътрешен мир и спокойствие, както и да забравите за моментните притеснения от натовареното модерно ежедневие. Асаните имат силно въздействие върху емоциите и мислите. Поради това раздвижването на определени части на тялото, в определени пози, ще ви накара да се чувствате по-ведри и спокойни. За дълготрайни резултати обаче е важно да практикувате дългосрочно.

йога
Има множество причини още сега да се захванете с йога

Травми и схващания

Обикновенo, след дълъг сън или натоварващ ден, мускулатурата е стегната, a тялото е сковано. Много хора не обръщат внимание на това. Понякога дори има и гръбначни изкривявания, които допълнитено допринасят за бъдещи усложнения. Много често се среща и в дългосрочен план да се забелязват ставни и костни травми, вследствие на застоял начин на живот или скованост. Йогата е едно чудесно решение, защото тя помага на мускулите и сухожилията да се загреят и разтегнат. Заедно с това, много от позите спомагат за изправянето на гръбначния стълб. От друга страна, ако водите по-активен начин на живот, сутрешното загряване на цялостния организъм ще го подготви за деня. 

Здравословен начин на живот

Йогата е една чудесна мотивация за хора, които нямат спортни навици, нито за движение и тренировки, нито за хранене. Например, ако имате желание да практикувате сутрешната рутина, която споменахме, ще имате мотивацията да си легнете по-рано. Това ще е с цел да направите сутрешната си тренировка. От една страна това ще ви поддтикне към по-пълноценен сън, а от друга ще ви накара и да вечеряте по-рано, като консумирате по-лека и натурална храна. Защото се препоръчва всички йога практики да са на гладно или да са минали поне два часа от последната консумация на хранителни продукти. Също така, ще се увеличи и консумацията на вода, при това - значително. Комбинацията от всички изброени ще ви накара да живеете много по-здравословно и пълноценно.

Автор

Млади и мотивиран. Обичам да работя по целите си. Писането е моята страст и съм отдаден да я развивам до максимум.

Напишете коментар