Между 18 и 26 март 2017 в Центъра за култура и дебат "Червената къща" ще се проведе "В/ХОД ← назад" – първият голям модул от тематични събития за 2017, организиран от платформата за документално изкуство В/ХОД. „В/ХОД ← назад" изследва годините от 1989 до 1997 и техния отпечатък върху културния пейзаж, артистичните прояви и подрастващото тогава поколение – днешните 35-40-годишни хора.

Модулът започва  18 и 19 март с премиерата на най-новия спектакъл на Студио за документален театър VOX POPULI –„Поколение Ь". Спектакълът проследява историите на няколко души, израснали по времето на прехода в България, белязал живота им по един или друг начин. Какви са 90-те през техните очи, кои са емблематичните за София тогава места, как музиката се превръща в идеология и как успяват те да преодолеят различните си зависимости? Както и предишните проекти на VOX POPULI„Поколение Ь" е създаден по метода вербатим, т.нар. дословно предаване на думите на интервюирани по време на теренно проучване хора.

Сред останалите акценти в програмата е ателието „В/ХОДОВЕ към миналото", което ще се проведе от 21 до 26 март от 10.00 до 14.00. Ателието е част от Софийски театрален салон 2017 и е отворено за професионални актъори и любители на сценичните изкуства. То изследва миналото чрез личните спомени и техниките на вербатим театъра.

На 20 март от 18.00 артисти, културолози, социолози, историци и общественици заедно ще се опитат да направят задълбочен прочит на 90-те години в рамките на отворения дебат „Поколението на прехода". Дали времето на не-конформизма не е направило подрастващите тогава неспособни да се адаптират днес? Това е един от основните въпроси, на които ще търсим отговор.

На 20 март от 20:00 ще можете да видите текст-пърформанса „Държавата" на Александър Мануилов. Това е представление за това каква държава създаваме, как протестираме и какво оставяме след себе си. В сърцето му е историята на самозапалилия се през 2013 Пламен Горанов.

На 21 март от 19.30 Playback театър „Тук и сега" ще създаде спектакъл за поколението на 90-те. Техниките на Playbackтеатъра правят артистите и публиката съавтори на представлението. Този вид импровизационен театър е все още нов за България. Създава се в Америка преди повече от 40 години, а успехът му по света не закъснява. Екипът на „Тук и сега" го разпространява у нас. На 21 март историите на публиката в залата ще станат основа на спектакъл за това какви са били младите хора през 90-те и как са отстоявали себе си.

За любителите на джaзовите импровизации, екипът на „В/ХОД ← назад" е предвидил музикална вечер на 22 март от 19.30 – първият соло концерт на израсналия през 90-те в България барабанист Стефан Горанов „Контролирана импровизация". Горанов получава магистърското си образование в Холандия и участва във фестивали по цял свят, а през 2015 записва първия си албум в Ню Йорк. Той ще изпълни своя композиция, контролирана от ритмичен модел. Формата е вдъхновена от народните музики на България, Мароко, Тунис, Камерун и Индия, а структурата е силно повлияна от съвременния американски джаз и минимализъм.

На 24 март от 19.30 ще бъде представен мултижанровият пърформанс „Антропометрия" на група D-CODE-X. Артистите ще представят необичаен маниер в съчетанието на текст и музика. В сърцевината на спектакъла им отново ще бъде темата за близкото минало, годините на 90-те и спомените за тогава.

В последните дни на модула – 25 и 26 март - всички изкушени от театъра професионалисти, любители и студенти ще могат да гледат емблематични за 90-те представления на дебютиращи тогава режисьори с вход свободен.

Последното събитие от модула е ХОД 17 – Лаборатория за изследвания на действителността – на 26 март от 19.00. По време на събитието публиката ще се срещне и разговаря с четирима знакови артисти, започнали да се занимават с театър през 90-те. Те ще разкажат за особеностите на времето и ще създадат въображаем документален спектакъл за миналото и ексхумацията на забравени събития.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар