Предстои първо издание на Burgas International Film Festival


На 22 юли предстои да бъде открито първото издание на международния фестивал за Черноморско кино Burgas International Film Festival. Подходящото местоположение на града превръща Бургас в пресечна точка на взаимодействия и влияния в културно отношение между държавите в региона. Фестивалът се реализира от компанията за култура и изкуство Eleven Twelve и любезната подкрепа на Община Бургас.

Burgas International Film Festival ще продължи до 28 юли и в рамките на една седмица на лятна сцена „Охлюва“ и в Морското казино ще бъдат представени 26 игрални и документални заглавия от съвременната кино сцена на България, Русия, Турция, Румъния, Молдова, Украйна, Грузия и Армения.

Програмата на фестивала е условно разделена в три основни групи: пълнометражен (11 заглавия), документален (6 заглавия) и късометражен (7 заглавия) филм. В седмицата на фестивала публиката ще има възможност да види филми като “Мойра” на режисьора Леван Тутберидзе, който беше номинация за чуждоезичен филм на тазгодишните награди „Оскар“. Българските ленти са “Жалейка” на Елица Петкова, спечелил наградата на София Филм Фест и диплом от Берлинале, и “Прелюбодеяние” на Явор Веселинов.

Част от програмата е и “Пастирът на ангелите” на турската кино и ТВ звезда Джансел Елчин, който ще се представи като режисьор на пълнометражен филм, но също така ще го видим и в канадско- турската продукция на Онур Караман - “По стъпките на Атила”. Ще видим и представителката на румънската “нова вълна” в киното Ана Лунгу с филма “ Автопортрет на прилежната дъщеря”, обрал редица европейски филмови награди. От Русия гости на фестивала ще бъдат “Вакантен живот за шеф готвач” на Рустам Илясов и “Успоредни линии се пресичат в безкрайността” на Лика Алексиева.

Силен акцент в документалната програма на Burgas International Film Festival са филмите “Когато сякаш не стъпваш по земята”, разказващ за порива и мечтите на младите скейтъри, артисти и музиканти в съвременна Грузия, “Истанбулски маками”, който е впечатляващ разказ за свободата да правиш това, което ти харесва, на фона на красивите кадри от Истанбул и ритъма на “макама”, “Черен квадрат”, засягащ проблемите на наркозависимите в грузинското общество и много други заглавия.

В късометражната селекция гостите на Burgas International Film Festival ще имат удоволствието да видят “Синът” на Христо Симеонов, спечелил наградата на Българската Филмова Академия, “Добри” на Орлин Милчев, известен като хип-хоп изпълнителят Атила, “Преводачът” на Емре Каеш и много други. Съвсем скоро ще бъде публикувана и програмата и всички участници, които ще бъдат официални гости на фестивала. Подробности може да откриете на www.burgasfilmfest.com

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни