Един от най-обичаните актьори на България Владимир Пенев бе предложен от Правителството за получаване на орден "Св. св. Кирил и Методий". От Кабинета посочват, че предложението е провокирано от значимите заслуги на актьора в областта на културата и изкуството.

Владо Пенев е магистър по актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Николай Люцканов в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". От 1985 до 1992 г. участва в състава на Младежки театър "Николай Бинев" в София, а след това е в трупата на Народен театър "Иван Вазов". Има множество роли в киното и в телевизионни сериали. По-младите зрители го познават от успешни продукции като "Под прикритие" на БНТ и "Откраднат живот" на Нова телевизия.

През 2010 година Владимир Пенев е номиниран за "Аскеер" за поддържаща мъжка роля в "Приятнострашно" на Театър 199. Носител е на наградата "Икар" на Съюза на артистите в България за водеща мъжка роля в "Скъперникът", Малък градски театър „Зад канала“ през 2014 г.

На 20 декември 2013 г. му е връчена наградата „Дубларт“ за цялостен принос, а същата година става министър на културата в служебното правителство на Марин Райков.

През септември 2018 г. Владо Пенев бешеотличен с награда „Почетен гражданин на София“.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар