Постерите на "Междузвездни войни" - от генезиса до наши дни


Само преди няколко дни имахме шанса да зърнем за първи път официалния постер на "Междузвездни войни: Силата се пробужда", който ще дебютира по екраните на световните кина на 18 декември.

Както и можеше да се очаква, появата на постера, а в последствие и на официалния трейлър, предизвика същинска истерия сред феновете на легендарния франчайз, които вече отброяват дните до съкровената дата преди Коледа. Както и ние, впрочем.

И докато дойде големия момент, в който отново ще се потопим в създадената от Джордж Лукас вселена, ние ще продължим да ви "подгряваме" с различни интересни неща, свързани със света на "Междузвездни войни".

Можем спокойно да заявим, че изкуството да направиш качествен постер е високо оценен актив в света на Холивуд, като често добрият постер играе и ключова роля в "продажбата" на един филмов проект. Макар и в случая на "Междузвездни войни", името на франчайза да продава само. Но нека се съгласим, че епичната сага на Лукас е едно от изключенията в случая.

В този материал ще ви представим визуална хронология на всички постери на "Междузвездни войни", които до този момент са излизали на бял свят. Включително и такива, различни от официалните, предвещаващи всеки един от седемте епизода до момента.

Как започна всичко...

През вече далечната 1976 година на бял свят се появява първи тийзър постер, който само предвещава това, което ще последва - началото на най-епичната филмова сага в историята. Едва ли някой, който е видял следния постер, изобщо е предполагал, в каква легенда ще се превърне името "Междузвездни войни".

1

На следващата година, а именно - 1977, идва ред и на първия в историята официален постер, посветен на Епизод IV - "Нова надежда".

1479841656841178253

Не бързайте, има и още един:

2

През месец май 1978 година се навършва първата годишнина от премиерата на "Междузвездни войни: Нова надежда", а по случая филмът се завръща отново в кината. Както може да се очаква, това не минава и без специален постер по случая, който по симпатичен начин пожелава ЧРД:

3

Стигаме и до 1979 година, когато вече се загатва за наближавата премиера на Епизод V и "Империята отвръща на удара":

4

И така, стигаме до Коледните празници на 1979 година, когато на бял свят се появява и нов тийзър постер на "Империята отвръща на удара", предизвикал фурор в кината на следващата година. Както можете да видите сами, тийзър постерът е изцяло посветен на Тъмната страна и в частност - злодей №1 в историята на киното Дарт Вейдър.

5

А както винаги, след тийзър постера идва ред и на официалния постер:

6

И на алтернативен такъв:

7

Подобно на "Нова надежда", през 1981 година "Империята отвръща на удара" се завръща отново в кината, а и този път по случая е изготвен чисто нов постер:

9

Епизод VI на сагата носи името "Завръщането на джедаите", но можи не знаете, че първоначално филмът е бил кръстен "Отмъщението на джедаите". Именно с това име през 1982 година излиза и тийзър постерът на третия поред епизод от "Междузвездни войни".

10

Първият официален постер на "Завръщането на джедаите", нарисуван от Тим Риймър:

11

Казухико Сано пък е автор на другия, в който важен детайл отново е синият лазерен меч на Люк Скайуокър, преди това - във владение на неговия баща Анакин, превърнал се в последствие в Дарт Вейдър:

12

Подобно на своите предшественици, Епизод VI също се завръща в кината през 1985 година. И отново - с чисто нов постер, а този път - и с разпадащата се Звезда на смъртта, успешно унищожена от бунтовниците.

13

По този начин пък изглеждат видеокасетите, издадени през 1995 година. А някои от вас знаят ли какво е видеокасета?

14

След дълга почивка, през 1995 година сагата на Лукас се завръща в кината, като всичко започва - естествено, с тийзър постер:

15

От тук нататък щафетата се поема от илюстратора Дрю Струзан, който е автор и на постера на "Силата се пробужда". Неговата работа над "Нова надежда":

16

... и "Империята отвръща на удара":

17

И естествено - "Завръщането на джедаите":

18

Стигаме и до възраждането на поредицата с Епизод I - "Невидима заплаха", а с него - и с традиционния тийзър постер. Тук моментът е наистина специален, защото можем да забележим все още малкия Анакин Скайуокър и това, което го очаква в бъдеще - сянката на Дарт Вейдър. Просто тръпки да те побият.

19

А ето как изглеждаше и официалния постер. "Всяка сага има своето начало".

20

Тийзър постерът на Епизод II - "Клонираните атакуват" ни предлага и една по-пораснала версия на Анакин Скайуокър, този път и с неговата любима Падме Амидала:

21

И официалния:

22

А когато "Клонирате атакуват" се пренесе и в света на IMAX, това се случи и с различен постер, но не по-малко култов. В крайна сметка, какво по-култово може да има от Йода с лазерен меч в ръцете?

24

Епизод VI "Отмъщението на ситите" също "потегли" с традиционния тийзър постер, като и този път главна роля е отредена на Анакин и неговия все по-забързан ход към Тъмната страна на силата.

25

А след дългогодишно отсъствие, величественият образ на Дарт Вейдър отново се завърна на официалния постер:

26

Стигаме и до Епизод VII - "Силата се пробужда", който през декември ще даде ново начало на най-епичната кино сага в историята. Тук постерите отново са дело на Дрю Струзан, а първият тийзър бе представен по време на D23 Expo. Той изглеждаше така:

27

А както вече е добре известно, само преди няколко дни бяхме зарадвани и с официалния постер на "Силата се пробужда", на който Светлата и Тъмната страна на силата отново започват вечната си битка:

28

Датата е 18 декември. Всичко започва отначало.

Константин Симидчийски

Главен редактор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Коментари

коментари

1 Коментар
  1. Тази малка неточност си е - Дрю Струзан става официалния илюстратор на Междузвездни Войни след първия официален плакат заедно с Чарлз Уайт. Неговите работи са единствените с международен обхват, останалите са на "локален" принцип и апропо не всички са официални плакати на филма. Все пак легендарен илюстратор и филм, затова и ответната реакция е такава. Има стархотен документален филм за художника (drew the man behind the poster) и всеки фен на сагата би го оценил мисля

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни