На 10-и и 21-и февруари от 19:00 ч. на Камерна сцена в Младежки театър „Николай Бинев“ ще се състои премиерата на спектакъла „Арт“, автор Ясмина Реза, превод Красимир Мирчев, под режисурата на Владислав Стоименов. Спектакълът „Арт“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и съвместно със сдружение „Клас5х5“.

Режисьор на „Арт” е Владислав Стоименов, който освен режисьор, е и актьор от трупата на Младежки театър и носител на наградата „Златна роза“, 2022 г. в категорията „Главна мъжка роля“ за ролята си във филма „Шекспир като улично куче“, реж. Валери Йорданов.

Сценографията на спектакъла e дело на един от най-активните и талантливи млади български сценографи – Ванина Цандева, а композитор e едно от най-големите имена в света на българската театрална музика – Калин Николов.

В ролите на тримата най-добри приятели, чието приятелство е силно разклатено от покупката на една безумно скъпа чисто бяла картина са актьорите Петър Петров – Перо, Георги Гоцин и Кирил Недков.

Арт

„Арт“ е вълнуваща история за изкуството, приятелството и способността ни да останем верни на себе си, но и на приятелите си, когато виждаме света по различен начин. 

Колко бихте платили за бяла картина? Има ли значение кой е художникът? Можем ли да наречем изкуство една картина, ако виждаме пред себе си едно бяло платно?

Серж (Петър Петров – Перо) купува картина за изключително голяма сума. Тя представлява голямо платно, боядисано в бяло, с „фини бели диагонални ивици“. За един от неговите най-добри приятели – Марк (Георги Гоцин), картината е „боклук“ и Серж е изгубил ума си. Техният общ най-добър приятел Иван (Кирил Недков) е поставен в неприятната ситуация да лавира между двамата, независимо че самият той е затънал в безброй лични проблеми, свързани с подготовката на сватбата му. 

Може ли една картина да постави на изпитание дългогодишни приятелства? Доводите „за“ и „против“ картината преминават границата на добрия тон. Тримата най-добри приятели я използват за параван, за да кажат какво наистина мислят един за друг и приятелствата им изглеждат все по-крехки и носещи умора, а не вдъхновение. 

Ще успеят ли Серж, Марк и Иван да запазят 15-годишното си приятелство или една картина ще сложи краят му?

Арт

Пиесата „Арт“ е явление в модерната драматургия и мигновено постига изключителен успех, както сред критиката, така и сред публиката в целия свят. Пиесата е поставяна в безброй театри и държави, сред които Франция, Великобритания, САЩ, Япония, Португалия, Русия, Индия, Южна Африка, Италия, Аржентина, Тунис и много други.

Според един от най-големите френски вестници „Le Monde“ пиесата „Арт“ е най-поставяното съвременно френско драматургично произведение в света, а езиците, на които е преведена са десетки.

Още с появата си „Арт“ се превръща във феномен, получавайки дълъг списък от номинации и награди.

Пиесата е носител е на наградите „Молиер“, „Тони“ в категорията „Най-добра пиеса“, „Лорънс Оливие“ в категорията „Най-добра нова комедия“, New York Drama Critics' Circle Award (втората най-стара театрална награда в САЩ след „Пулицър“, която се връчва от 1936 г.) в категорията „Най-добра пиеса“, „Evening Standard Theatre Award“ в категорията „Най-добра комедия“ и на още много, много други награди и номинации. „Арт“ е спектакъл за изкуството и неговата стойност и за приятелството...и неговата стойност.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар