Изводът на месеца: Западна Европа е малко надценена. Само малко.

С падането на желязната завеса светът отваря порти за всички незгвернати дотогава балканци и движението към западноевропейските страни придобива енергията на забързан кадър. Германия, Италия и Испания стават топ туристически дестинации за репресираните българи и туризмът в оковите, упс, в рамките на източна и централна Европа претърпява крах. 30 години по-късно все още клатим глава в тур офисите като зърнем листовки на автобусни екскурзии до ближни съседки, понеже нали сме си на един пост-соц хал, какво има да видим?! Но балканската дивотия несъмнено има своя чар и култивация дебне от неочаквани места.

30 години по-късно все още клатим глава в тур офисите като зърнем листовки на автобусни екскурзии до ближни съседки, понеже нали сме си на един пост-соц хал, какво има да видим?! Но балканската дивотия несъмнено има своя чар и култивация дебне от неочаквани места.

Независимо че Словакия се намира в Централна Европа, социалистическият облик на панелените блокове и автобусните спирки я прави атмосферна сестра на страните от Балканския полуостров, а в заведенията и магазините можеш да се разбереш на чист български. Като привърженик на неотъпканите пътеки, аз се търкулнах до най-стария град в Словакия – Нитра, където английският бе оскъден за местното население, но славянската фонетика/жестикулация надделя над всякакви езикови бариери и ме накара да се почувствам част от едно голямо балканско семейство. А ето защо Нитра е страхотна:

Нитра е древна, енигматична и никой не може да те обвини, че си комерсиален турист.

Нитра
снимка: Пламена Кирова

Датираща от IX век, Нитра се е подвизавала като столица и люлка на християнството в първата словашка държава – Великоморавия. Нитра е дом на първия словашки храм, а религиозният и културен живот процъфтява, правейки западнословашкия град център на Нитранския край. Настоящата словашка столица Братислава е прекрасен град, но аз винаги съм предпочитала да тъпча из антична кал. Някак по-необятно ми е.

Настоящата словашка столица Братислава е прекрасен град, но аз винаги съм предпочитала да тъпча из антична кал. Някак по-необятно ми е.

В Нитра има замъци. А кой не ги обича тях?!

Горен и Долен Замък делят административно град Нитра. Горен Замък е бил седалище на моранските владетели, a сега там се намират Катедралата и резиденцията на епископа на Словакия – с две думи: словашкият духовен живот в Горен Замък е на макс. В Долен Замък пък кипи светският живот – художествената галерия, театърът, сгради в бароков стил, два университета, магазинчета и местни заведения красят тази част от града и правят Нитра атрактивно място за младите жители.

Готов ли си за приключение? Разгледай и резервирай следващата си почивка още сега!

Кому са нужни Алпите като го има словашкия Зобор?!

Нитра е разположена в подножението на планината Зобор и една хълмова разходка те дели от най-живописната панорама. Разходката не изисква специални трекинг умения, отнема приблизително 1 час, а местните си я правят за здраве. Панорамата към града може да се нарече целогодишна топ тур локация, защото успява да ти спре дъха през всеки сезон, както по изгрез, така и по залез, a за красотата няма работно време.

Нитра
снимка: Пламена Кирова

Изкачвайки зоборската пътека, целта на катерещите се е т.нар. Пирамида (553 м), а на 335-тия метър се локализира пещерата на Сворад, която трябва да се отбележи. Не че с просто око не можеш да оцениш разкрилия се пейзаж, но при достигане на целта трябва да се отбиеш в кулата с телескопа, откъдето при ясно време може да засечеш дори унгарски хълмове.

С население над 80 000 жители Нитра е древна, но с млад дух, тиха и приветлива, но с шумна култура и дом на много ежегодишни интернационални фестивали. А само за сведение: в местните заведения може да се изхрани цяла армия за по-малко от 50 евро. Ако това не е достатъчна причина да впишеш Нитра в травел дневника си, значи мотивите ти са някак грешни. 

Автор

Пламена пише разни неща. От време на време. Понякога отъпква неотъпкани пътеки. А друг път витае из измерения.

Напишете коментар