Винаги съм бил напълно съгласен с теорията, че истинската сила на човешкия характер се измерва тогава, когато се чувстваме най-слаби. Когато сме понесли силен удар от съдбата, която ни е запратила безпощадно на пода с безмилостен ъперкът, без дори да отброи до десет, преди да ни нанесе още няколко ритника за всеки случай. Да, животът непрестанно ни отправя предизвикателства, а от собствените ни съпротивителни сили и вътрешна сила зависи как ще се справим с тях. Дори и в случаите, в които ударът е твърде силен.

Когато преди малко повече от година имах възможността да си поговоря с Христо а.к.а. Бате Доуен, не съм и предполагал, че скоро след това ще го видя в инвалидна количка. Но и с радост виждам, че въпреки тежката ситуация, и всичко, което вероятно преминава през главата му в този момент, Ицо продължава да мисли и за музика.

Бате Доуен представи силно и въздействащо видео към може би най-мрачното парче от неговия дебютен албум Ицоfficial - "Ден последен". Имайки предвид ситуацията, в която се намира, то изборът на Христо за песен, върху която да бъде записано това видео, е напълно логичен. Това вероятно е и един от любимите ми тракове от албума на Бате Доуен, макар и да не ми харесва моментът, в който той се сдоби с видео.

Мрачното черно-бяло видео на "Ден последен" е заснето от Огнян Костовски - Supers4upen, като Бате Доуен рапира върху инструментал на титулярния бийтмейкър на So Called Crew Евгени Енчев - Гена. Самият Гена е и човекът, който бута количката на Бате Доуен в клипа, а в неговия край можем да видим и друг от членовете на хип-хоп крюто - Жлъч.

Видеото на "Ден последен" е изпълнено със символика, която всеки може да възприеме по различен начин, пречупвайки през собствената си призма. Всеки може да обвърже със собствените си емоции и прекрасно пресъздаденото във визуален план пълно слънчево затъмнение, което виждаме в края на видеото.

Пожелаваме на Христо а.к.а. Бате Доуен затъмнението в края на клипа да се превърне в наново изгряващо слънце за него. И неговият "Ден последен" всъщност да се превърне в "Ден първи" от новия му живот. Целият екип на VIBES му пожелава бързо и успешно възстановяване, като с нетърпение очакваме следващи музикални проекти от негова страна.

15227969_1341397649204723_219832826_n

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар