Щастлив, весел и усмихнат. Дори еуфоричен. Така изглежда покойният Дейвид Бауи в последната си фотосесия, позирайки пред обектива на фотографа Джими Кинг. Мнозина биха забелязали и известна символика. Макар и вече неизлечимо болен от рак на черния дроб, Бауи ни подсказва как иска да бъде запомнен. И предава това усещане чрез фотосесията, съпътстваща излизането на неговия финален албум Blackstar.

Фотографиите видяха бял свят едва два дни преди смъртта на Бауи, когато бяха публикувани на официалния уебсайт на британеца. Навръх неговия рожден ден. На тях 69-годишният музикант се усмихва широко пред камерата, а кадрите са придружени от кепшъна "Защо този човек е толкова щастлив? Дали защото днес е 69-ият му рожден ден, или защото издаде 28-ият си студиен албум, който е отличен"? Само два дни по-късно Дейвид Бауи издъхва в дома си в Манхатън, Ню Йорк.

Бауи изглежда щастлив и еуфоричен, позирайки пред дългогодишния си фотограф Джими Кинг

Дейвид Бауи е облечен с костюм на нюйоркския дизайнер Том Браун, като фотосите са направени в края на миналата година, когато е заснето и неговото финално видео към песента "Lazarus".

За последен път поп иконата бе заснет на публично място на 7 декември, когато Бауи присъства на откриването на мюзикъла "Lazarus" в Ню Йорк.

Дейвид Бауи издъхна след 18-месечна битка с рака, която той пази в тайна от обществеността и феновете си. Смъртта на британеца бе потвърдена от неговия син Дънкан.

Дейвид Бауи пред обектива на Джими Кинг
Дейвид Бауи пред обектива на Джими Кинг

В памет на Бауи, негови фенове организираха и мащабно улично парти в Брикстън, южен Лондон. Събитието събра хиляди почитатели на изпълнителя, които потанцуваха върху някои от най-популярните му парчета и почетоха паметта му.

Смята се, че Дейвид Бауи е знаел в продължение на година, че заболяването му ще бъде смъртоносно. Въпреки фаталната диагноза, британецът продължи да твори музика, а неговият продуцент Тони Висконти потвърди, че финалният албум на Бауи Blackstar е и неговият "прощален подарък" с феновете му.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар