Подари книга на читалище в нужда - една инициатива на VIBES


Колко струва една книга? Успяваме ли да си купуваме нови четива толкова често, колкото ни се иска? И ако понякога можем да намерим някое старо издание в кашон на улицата или в антикварна книжарница, то колко ни се налага да чакаме подобни намаления за новите заглавия?

Библиотеките са едно от най-великите хрумвания, предназначени за хора, които обичат да четат. Срещу повече или по-малко символична такса ни предлагат възможност да се докоснем до точно толкова четива, колкото желаем. Нито повече, нито по-малко. И когато ги прочетем, просто да предадем нататък и да продължим с новите предизвикателства.

Но библиотеките също имат своите нужди. Особено тези, намиращи се извън столицата и големите градове. Защото финансите там са ограничени и често новите книги не са приоритет.

Ще ви разкажем за две читалища, намиращи се в българските села Селановци и Столетово. И ще дадем началото на една инициатива, която се надяваме да превърнем в успешна с вашата помощ.

Селановци

През 1894 г. е създадено Народно читалище "Самообразование" в село Селановци. Библиотеката при Читалището започва своята дейност през същата година. Тя се помещавала в кръчмата на Иван Бояджията, а фондът бил скромен, от няколко печатни издания – списанията „Орало”, „Нива”, „Звездичка”, „Самообразование” и няколко книги. За библиотекар бил назначен Тодор Стоянов Върбешин.

Читалището се явява форма за удовлетворение на стремежа за знания и културни потребности. Започват да се провеждат вечерни курсове за неграмотни и организиране на представления от учителите. Сцената се намира в една от двете класни стаи. За всяко представление се събират дъски и черги от населението, а столове – от кръчмите.

След 1899 г. започва гонение на учители, започват войните, дейността на Читалището става нелегална. Това продължава до 1924 г., когато е възобновена официално. И така до днес.

Столетово

Библиотеката при читалище „Христо Ботев 1928г.” – с. Столетово, общ. Карлово е основана на 10 декември 1928 година от прогресивни читалищни дейци. Към момента библиотеката наброява 6 984 тома литература и периодични издания за различните възрасти от населението.

През 2007 г. и 2008 г. библиотеката при ч-ще „Христо Ботев 1928г.” с. Столетово печели проекти по обявен конкурс от Министерството на културата по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. През 2007 година фондът се попълва с 262 книги, а през 2008 г. - 182 книги, включително и дарение.

Каква е ситуацията днес?

И двете читалища имат нужда от нови заглавия. В Селановци рядко получават дарения, а често и тези, с които се сдобиват, не могат да им бъдат от полза. Имат нужда от задължителна литература за учениците, тъй като в селото учат повече деца и наличните бройки често са недостатъчни. Читателите се интересуват още от художествена литература, главно криминални и любовни романи. Нуждаят се и от съвременна българска литература, от която, за съжаление, не разполагат с нищо.

Ситуацията не е по-различна и в Столетово, макар и базата там да е малко по-богата.

Как да помогнем?

По случай наближаването на 24 май ние от VIBES решихме да дадем началото на една литературна инициатива и да опитаме да съберем книжни дарения за нашите нови приятели от с. Селановци и с. Столетово.

Призоваваме ви да се включите, като изпратите подбрани от вас заглавия до адрес на офис на Еконт, а именно София, жк Цариградски комплекс, бл. 284, до вх. Ж. Пишете ни допълнително на info@vibes.bg, за да изпратим и телефон за контакт. Молим ви книгите да бъдат изпратени за ваша сметка, а след това ние поемаме отговорността да бъдат транспортирани до двете читалища.

В специално създаденото събитие във фейсбук ще отбелязваме всички постъпили до момента книги - дарител, заглавия и брой. Така инициативата ще бъде напълно прозрачна и ще можете да следите нейното развитие.

Може би всички ние имаме в домовете си по някоя друга книга, с която бихме могли да се разделим. Защото добре знаем - капка по капка, вир става. А в нашия случай се надяваме това да означава доколкото е възможно по-богати библиотеки.

Благодарим ви!

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

2 Коментари
  1. Браво за инициативата VIBES!

    България определено има нужда от подобни инициативи!

  2. Здравейте,

    Моят баща иска да дари книгите,събирани през годините от личната си бибиотека! Все още ли е възможно да бъдат изпратени на посочения адрес?

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни