Колко струва една книга? Успяваме ли да си купуваме нови четива толкова често, колкото ни се иска? И ако понякога можем да намерим някое старо издание в кашон на улицата или в антикварна книжарница, то колко ни се налага да чакаме подобни намаления за новите заглавия?

Библиотеките са едно от най-великите хрумвания, предназначени за хора, които обичат да четат. Срещу повече или по-малко символична такса ни предлагат възможност да се докоснем до точно толкова четива, колкото желаем. Нито повече, нито по-малко. И когато ги прочетем, просто да предадем нататък и да продължим с новите предизвикателства.

Но библиотеките също имат своите нужди. Особено тези, намиращи се извън столицата и големите градове. Защото финансите там са ограничени и често новите книги не са приоритет.

Ще ви разкажем за две читалища, намиращи се в българските села Селановци и Столетово. И ще дадем началото на една инициатива, която се надяваме да превърнем в успешна с вашата помощ.

Селановци

През 1894 г. е създадено Народно читалище "Самообразование" в село Селановци. Библиотеката при Читалището започва своята дейност през същата година. Тя се помещавала в кръчмата на Иван Бояджията, а фондът бил скромен, от няколко печатни издания – списанията „Орало”, „Нива”, „Звездичка”, „Самообразование” и няколко книги. За библиотекар бил назначен Тодор Стоянов Върбешин.

Читалището се явява форма за удовлетворение на стремежа за знания и културни потребности. Започват да се провеждат вечерни курсове за неграмотни и организиране на представления от учителите. Сцената се намира в една от двете класни стаи. За всяко представление се събират дъски и черги от населението, а столове – от кръчмите.

След 1899 г. започва гонение на учители, започват войните, дейността на Читалището става нелегална. Това продължава до 1924 г., когато е възобновена официално. И така до днес.

Столетово

Библиотеката при читалище „Христо Ботев 1928г.” – с. Столетово, общ. Карлово е основана на 10 декември 1928 година от прогресивни читалищни дейци. Към момента библиотеката наброява 6 984 тома литература и периодични издания за различните възрасти от населението.

През 2007 г. и 2008 г. библиотеката при ч-ще „Христо Ботев 1928г.” с. Столетово печели проекти по обявен конкурс от Министерството на културата по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. През 2007 година фондът се попълва с 262 книги, а през 2008 г. - 182 книги, включително и дарение.

Каква е ситуацията днес?

И двете читалища имат нужда от нови заглавия. В Селановци рядко получават дарения, а често и тези, с които се сдобиват, не могат да им бъдат от полза. Имат нужда от задължителна литература за учениците, тъй като в селото учат повече деца и наличните бройки често са недостатъчни. Читателите се интересуват още от художествена литература, главно криминални и любовни романи. Нуждаят се и от съвременна българска литература, от която, за съжаление, не разполагат с нищо.

Ситуацията не е по-различна и в Столетово, макар и базата там да е малко по-богата.

Как да помогнем?

По случай наближаването на 24 май ние от VIBES решихме да дадем началото на една литературна инициатива и да опитаме да съберем книжни дарения за нашите нови приятели от с. Селановци и с. Столетово.

Призоваваме ви да се включите, като изпратите подбрани от вас заглавия до адрес на офис на Еконт, а именно София, жк Цариградски комплекс, бл. 284, до вх. Ж. Пишете ни допълнително на info@vibes.bg, за да изпратим и телефон за контакт. Молим ви книгите да бъдат изпратени за ваша сметка, а след това ние поемаме отговорността да бъдат транспортирани до двете читалища.

В специално създаденото събитие във фейсбук ще отбелязваме всички постъпили до момента книги - дарител, заглавия и брой. Така инициативата ще бъде напълно прозрачна и ще можете да следите нейното развитие.

Може би всички ние имаме в домовете си по някоя друга книга, с която бихме могли да се разделим. Защото добре знаем - капка по капка, вир става. А в нашия случай се надяваме това да означава доколкото е възможно по-богати библиотеки.

Благодарим ви!

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

2 коментара

  1. Диан Кабзамалов Отговор

    Браво за инициативата VIBES!

    България определено има нужда от подобни инициативи!

  2. Здравейте,

    Моят баща иска да дари книгите,събирани през годините от личната си бибиотека! Все още ли е възможно да бъдат изпратени на посочения адрес?

Напишете коментар