Всички ходим на почивка поне веднъж годишно и избираме почиването да се изпочива на морето. Цяла година чакаме да дойде времето за отпуск, да съберем багажите, да натоварим колата, да намерим гледач за котката и да отпрашим към морето, а там да почиваме блажено. Почти!

Първо плануваш отпуск- месец, дата, ама да съвпада с неговия, пък и колегите да са съгласни, че и да не се пада някакъв ретрограден Меркурий... После избираш хотел, но да е с паркинг, по възможност безплатен; Да има басейн, че какво ще го правиш това дете, ако флагът е червен; Да има някаква детска площадка, че да се откопчи малко от тоя телефон; Да включва закуска, нищо, че вкъщи никой, никога, не става в 8 часа, за да яде, това влиза в цената... Намираш всичко това, запазваш и чакаш. Чакаш и чакаш!

Първо плануваш отпуск - месец, дата, ама да съвпада с неговия, пък и колегите да са съгласни, че и да не се пада някакъв ретрограден Меркурий...

В петък заминавате и от понеделник започваш да переш всички дрехи, да ги гладиш, да ги подреждаш прилежно, все едно няма да ги извадиш измачкани. Цяла седмица добавяш това и това, а и това, как пък няма да взема зимно яке за детето, ми ако захладнее, оф, дали тая хавлия не е излишна, ама пък по-добре повече, отколкото по-малко, аха, да, някакви токчета, които по принцип никога не нося, но на морето как пък няма да си ги туря с тая рокля, която си купих през януари, защото е идеална за море, мхм! На детето още малко дрешки и чорапи, а и на баща му, три тениски му стигат, с два чифта дънки, даже връхна дреха не му трябва, чак пък да захладнее толкова и това, че преди две години се случи страшна буря, аз вина нямам, че е нямал връхна дреха, кой да очаква, а моята жилетка беше чиста случайност!

В петък сутрин всичко е готово, станали сме, колата е пълна с багаж и “Да, тия маратонки ми трябват, естествено, как пък да не ги нося?! “.

Детето е толкова развълнувано, че ще пътува с шнорхела и очилата за плуване, но не можа да се събере с пояса, затова той остана в багажника.

Детето е толкова развълнувано, че ще пътува с шнорхела и очилата за плуване, но не можа да се събере с пояса, затова той остана в багажника.

Музика, настроение, път “- Не стигнахме ли вече?! ...А сега?... А сегаа?... Колко остава?... Мамооо, падна ми батерията на телефона! - Ето, вземи на баща си, той и без това кара, а моят ми трябва, че пиша за трафика в туитър” . И така, два часа по-късно стигаме желаната дестинация.

Слизаме от колата, отиваме да се настаняваме, детето вече е с пояса, мама с дамска чанта и джапанки, а тати с трите куфара и слънчеви очила. Стаята не е това, което сме видели на снимките, но какво толкова, детето може да спи на пода, нали взех повече хавлии, ще постелим, няма да си разваляме почивката!

Стаята не е това, което сме видели на снимките, но какво толкова, детето може да спи на пода, нали взех повече хавлии, ще постелим, няма да си разваляме почивката!

Юху, хайде към плажа. Тати оставя куфарите и взима плажната, розова, чанта, която е избрана в тон с банския, джапанките и очилата ми, взима чадър, плавници, то детето е още с шнорхела и пояса, а мама си взима слънчевите очила и ключа от стаята.

Нека почивката започне сега!

Към 16 часа вече сме гладни, мама е изгоряла, защото “Ти на мен няма да ми казваш да не се мажа с олио за тен, аз си знам! ", детето умира от глад, но от водата не се излиза така цивилизовано, трябва целият плаж да разбере, че НЕ ИСКААААААА, а тати събира всичко в розовата плажна чанта.

Някъде към 23 и 30ч, вече убити, сме в леглата и започваме да усещаме, че почивката леко ни натоварва, но това е само началото, а детето е заспало с шнорхела и очилата за плуване, не се събира с пояса в леглото, затова той остава до него.

Нали искахме включена закуска, татко и дете са изпратени да закусват и "Не, не може с шнорхел на закуска, стига си ревал, искаш ли да те изпратим с автобуса при баба ти?!", а мама остава да си почива, нали е на почивка!

Нали искахме включена закуска, татко и дете са изпратени да закусват и "Не, не може с шнорхел на закуска, стига си ревал, искаш ли да те изпратим с автобуса при баба ти?!", а мама остава да си почива, нали е на почивка!

Втори, трети и четвърти ден все така, почивката вече е взела своите жертви.

Изцедени, капнали от умора, разорени, изгорели “Добре де, стига с това олио, днес не съм се мазала, подай ми парецетамол! Не, не може да спиш в басейна пък ти, излизай ти казах! Не, не си риба, човек си, поне такъв се водиш, излизай, защото знаеш къде е автобусът! Какво ти е казала баба ти? Как така няма да те изпратим?! Това са глупости, имаме билет! Излизай ти казах, не ме карай да викам тука пред хората, ще извикам баща ти! Той пък къде отиде? А, да, ей го там, с розовата чанта… Айде излизай от водата за последен път ти казвам, няма да повтарям повече!".

Така, долу-горе, минава една семейна почивка или поне наша, или поне нещото, наречено почивка. Тези реклами, как мама и тати лежат на плажа, гледат се влюбено, а детето си играе в пясъка, нещо не ми се струват реални, как пък на нас не ни се случи веднъж нещо такова?! При нас мама лежи на плажа, загъната с няколко хавлии, защото е изгоряла брутално, тати е във водата и с детето се карат кой да вземе пояса и кой топката...

Тези реклами, как мама и тати лежат на плажа, гледат се влюбено, а детето си играе в пясъка, нещо не ми се струват реални, как пък на нас не ни се случи веднъж нещо такова?!

Обикновено след почивката имаш нужда от почивка, през която да оправиш наново всичкия багаж, да переш и гладиш, да изчистиш хубаво, защото котката е пренесла морето в апартамента, и всичко е в пясък от тоалетната ѝ, но къде ти, връщаш се на работа, а там всички ти казват "- Охо, добре ти се е отразил отпускът! - Аха, нямам търпение за следващия, мисля да си остана вкъщи и да правя буркани!"

Автор

На 22 години (така вече 5 поредни). Приятелите ми казват за мен, че изобщо не съм като другите майки, но в добрия смисъл (каквото и да означава това). "Само" домакиня, справяща се с трима мъже - дете във втори клас, котка, която ме мрази и съпруг, който понякога не е на работа.

Напишете коментар