Отиде си големият български театрал Стефан Янков. Той бе театровед, драматург и директор на Младежки театър в периода август 1990 – ноември 1991. Новината бе съобщена именно от Младежки театър "Николай Бинев" в социалните мрежи.

Ето какво гласи съобщението на театъра:

"Почина Стефан Янков (15.03.1943-14.12.2023)

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че на 80 годишна възраст ни напусна Стефан Янков – театровед, драматург, директор на Младежки театър в периода август 1990 – ноември 1991.

Стефан Янков е от онези хора, които истински обичаха театъра и театърът бе делото на живота му. Близо 20 години е част от най-важните театрални събития, които се случват в провинцията, работейки като драматург в Пловдивския, в Хасковския театър, а след това беше и директор в Сливен. В следващите 20, той влага силата и енергията си в софийските театри и в Националния център за театър към Министерство на културата. Интелигентен, самоироничен, увлекателен, Стефан Янков беше театрал с верен компас, както за онова, което се случваше по нашите сцени, така и за онова, което ни предстоеше.

Поклон пред паметта му!

Поклонението ще се състои на 17.12.2023 (неделя) от 13:00 ч. в храма „Св. Седмочисленици“ в София.

„След дълги колебания (нали все пак зодията ми е „Риби“) реших, че предизвикателството да се прехвърля в София и да оглавя един от столичните театри си струва по няколко причини. Младежкият театър има достатъчно натрупана художествена енергия, белязана от редица култови представления и за деца, и за възрастни. В него работят не малко актьори, които истински уважавам, а някои дори обожавам…. Но докато още бях в Хасково, в Младежкия театър най-силно ме впечатляваха представленията на Николай Поляков, когото помнех още от работата в пазарджишкия му период с една надъхана силна млада трупа. Някои от „опусите“ на Андрей Аврамов също привличаха многобройна младежка публика“.

Стефан Янков, из „Театрална география, история, личности“, изд. „Жанет 45“, 2019"


Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар