Сцената на театър "Азарян" бе озарена от спектакъла "Азарян и електрическата крушка", с който приятели, ученици и близки на покойния проф. Крикор Азарян почетоха паметта му.

Инициатор на емоционалната вечер бе Камен Донев, а самият спектакъл е вдъхновен от един от многото разговори между актьора и професора.

В "Азарян и електрическата крушка" взеха участие ученици на именития режисьор и актьори, играли в негови постановки. Сред тях бяха Камен Донев, Мариус Куркински, Деян Донков, Касиел Ноа Ашер, Валентин Танев, Стефка Янорова, Лилия Маравиля, Стефан Вълдобрев, Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов, Станка Калчева, Милен Миланов, Яна Титова, Иван Радоев, Красимира Кузманова, Ева Тепавичарова, Ралица Ковачева-Бежан и други.

2016_0314_0051

Една от големите цели на спектакъла бе да бъде показана една по-малко позната страна от голямата личност на проф. Азарян, а публиката да бъде доближена чрез представлението до аурата на един от големите мъдреци на българския театър.  Чрез многобройните случки, преживявания и спомени, участниците в спектакъла (всеки по свой начин) изразиха обичта и уважението си към него, и показаха как той е допринесъл не само за изграждането им като актьори, но и като личности.

2

За свещенодействието на сцената, за театъра като храм и за това как на сцената не трябва да играеш, а да бъдеш, са много малка част от безсмъртните уроци на Крикор Азарян, които неговите бивши студенти - вече утвърдени имена на сцената продължават да следват.

Организаторите имат желание да превърнат събитието в традиция за театър „Азарян“ и всяка година да събират приятелите и близките му, за да отбелязват рождението на режисьора. Вечерта е организирана съвместно от НДК и Фондация „Проф. Крикор Азарян”.

2016_0314_0059

Театър „Азарян“ беше създаден преди една година и отвори врати през октомври. За това време той успя да се наложи като едно от основните театрални пространства, с постановки като: „Чайка“, „Бягства“, Operville, „За теб“, „Метроном“, „Аз, Сизиф“.  Театърът спечели и номинации от най-престижните театрални награди „Икар“ в категориите „Режисура”, „Сценография”, „Майсторско техническо осъществяване”, „Поддържаща мъжка роля” и „Съвременен танц и пърформанс” за представленията „Чайка“ и Operville.  Театър „Азарян" и НДК получиха най-много номинации (общо 6) за наградите „Икар”, които ще да бъдат връчени на 27 март 2016 г.

3

Проф. Крикор Степан Азарян е известен български режисьор и педагог. Дълги години е преподавател в НАТФИЗ и режисьор в ТБА.

Роден на 15 март 1934 г. в гр. Пловдив. Завършил Театрална режисура във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов”. Специализирал в Москва и Санкт Петербург. Бил е режисьор в Пловдивския театър, НТ "Иван Вазов", ДСТ "Алеко Константинов", Театър "Българска армия" (1990-2009); художествен ръководител в ДТ "София"; гост-режисьор в Полша, Русия, Сърбия, Македония, Германия; художествен ръководител на клас по “Актьорско майсторство и режисура” в НАТФИЗ "Кр. Сарафов"; председател на Българската Асоциация на режисьорите от театъра. 30 години преподава актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ. През 2005 г. напуска театралната академия и става преподавател по актьорско майсторство в Нов български университет. Незабравими в историята на българския театър, освен постановките му по Чехов, остават спектаклите по Йордан Радичков, Шекспир, Гогол, Иван Радоев, Боян Папазов, Т. Уилямс, Николай Хайтов.

2016_0314_0056

Реализирал около 100 спектакъла, сред които: “Януари” (ДТ - Пазарджик), “Албена” (ДТ - Пазарджик)"Бая си на бълхите", "Война и блудство - блудство и война", "Троил и Кресида", "Буре барут", "Хенрих ІV", "Вишнева градина", "Приказки от Виенската гора", "Лулу", "Асанация", "Случка в зоопарка", "От земята до небето",  “Трамвай Желание”, “Чайка”, "Колекцията" (в ТБА); "Самоубиецът" (в ДТ "София"); "Дело" (в ДСТ "Алеко Константинов"); "Последен срок", "Крал Лир”, “Лазарица”, “Вишнева градина” (в НТ "Иван Вазов"); “Дванайста нощ” и “Три сестри” в Младежки театър "Николай Бинев". Режисьор на игралния филм "Всички и никой” по едноименния роман на Й. Радичков.Удостоен с: “Първа награда за режисура” ("Януари"на Радичков в ДТ -Пазарджик); “Втора награда за режисура” ("Пътеки"на Н. Хайтов в ДТ - Пловдив); “Първа награда за режисура” от Национален преглед на камерни пиеси - Враца (за "Сизве Банзи е мъртъв"и за "Кълбовидна мълния"); “Втора награда за "Последен запис"на Бекет” (в НТ "Иван Вазов"); “Награда за режисура” на Съюза на артистите за "Буре барут" и на Фестивала в Благоевград за "Бая си на бълхите"; Награди за режисура на спектаклите "От земята до небето"на Н. Русев, "Опит за летене"на Й. Радичков, "Празникът"на Н. Хайтов. През 2008 г. получава “Икар” за постановката си “Чайка” в ТБА, както и за цялостно творчество, а през 2009 г. - “Почетен “Аскеер”. Крикор Азарян почина на 14 декември 2009 г.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар