Великолепният, модерен, нов, смразяващ кръвта и възбуждащ ума френски трилър "Пирът на зверовете" на Доминик Мезон днес се завърта на книжния пазар с логото на издателство "Милениум". Изключително интригуващият роман е с ярък и подчертано актуален и съвременен сюжет. Историята е въздействащ коктейл от криминале, драма, комикс и екшън. Напомня филм на Тарантино и всмуква читателя от първия си ред в един невероятно въздействащ, динамичен, криминален случай, който не можеш да оставиш и за миг, докато не стигнеш до края.

Със средствата на монтажа Доминик Мезон обединява множество сюжетни линии, които текат успоредно, срещат се и се преплитат, за да изградят пъстрата мозайка на действителността, парижката, но и световната, претворена майсторски от автора, успял да вземе всички елементи от болезнени социални, политически, бизнес и морални теми, които често влизат в новините. Забележителни, запомнящи се,  противоречиви образи се сменят в забързано темпо в наситени с действие сцени, пълни с неочаквани обрати. Киберпрестъпници, хакери, кървави убийци, проститутки, олигарси, полицаи и търсачи на съкровища изпълват тази едновременно реалистична и аватюристична, мрачна история.

Романът започва с пир – пищна оргия, организирана от влиятелен търговец на оръжие. Мъжете – подкупни политици и покварени бизнесмени, носят маски на зверове, а жените са кошути - това е плячката, която ще бъде преследвана. Внезапно домакинът започва да се дави в кръв. Непозната отрова го покосява за минути. Няколко дни по-рано той е получил заплашително писмо, подписано със странното прозвище Жудекс. Когато още един магнат бива покосен по ужасен начин, целият изроден държавен и полицейски апарат се изправя на нокти.

Находчивият майор Роси открива, че Жудекс е герой от известни фейлетони и комикси, криещ лицето си зад птича маска и носещ черна пелерина. (Това е действително съществуващ образ, който вдъхновява авторите на съвременните супер герои като Батман и Спайдърмен.) Маската на Жудекс явно е избрана от човек, заел се да раздава възмездие на недосегаемите. Роси трябва да разбере защо палачът се цели към най-високите нива на бизнеса, разядени от пороците, към които води неограничаната власт на парите, и каква е връзката му със световните хакерски и анархистки групировки.

Мистерията се подсилва от трима безмилостни братя бразилци, сеещи смърт, преследвайки тайнствени и зловещи златни реликви, открити в потънал кораб. Истинска екшън героиня е и Люси – компаньонка тип "садистична господарка", която има лични сметки за разчистване. Чия страна ще избере тя?

Романът е публикуван във Франция преди малко повече от година. Освен известен прозаик, Доминик Мезон (1971 г.) е редактор и преводач на комикси.

Книгата е майсторски преведена от Александра Желева. Изпълнената със символи корица е на художника Живко Петров.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар