Петко "Fang" Иванов е име, добре известно на бургаската хип-хоп сцена. Освен изпълнител, Fang е и утвърден продуцент, вече работил с популярни на българската сцена имена като 100 Кила, Добри момчета, Hoodini, Криско, Лора Караджова, DJ Fed, DJ Pheel, M.W.P., F.O., Young BB Young и други.

Съвсем наскоро Fang издаде и видео към парчето си "П.П.П. (Бармане, налей)", което ще бъде част от предстоящия му първи солов албум "Зеленият път".

VIBES потърси бургаския рапър и продуцент за интервю по повод последното му видео и предстоящия му албум. Какво ще чуем в "Зеленият път" и каква е разликата между това да си изпълнител и продуцент? Fang разказва...

Читателите на VIBES вече получиха шанс да видят новото ти видео, носещо името “П.П.П. (Бармане, налей)”. Разкажи нещо повече за парчето и видеото.

Това е от песните, които си пускаш, за да разпускаш. Разказва някаква история, ти си наливаш едно, палиш и знаеш, че е време за почивка. Това е емоцията, която на мен ми носи. А видеото показва един ден на една красива дива, която общо взето прави каквото си иска.

 

Парчето ще бъде част от соловия ти албум “Зеленият път”. Какво ще можем да намерим в него? Какво си ни подготвил?

Да, "Зеленият път" е първият ми солов албум, по който работим повече от две години. Той е микс от различни емоции, преживявания и дори моменти от живота ми. Мисля, че всеки може да намери по нещо за себе си в него. Целта му е да покаже какво се случва в главата ми и да даде на феновете на музиката повече от мен. Има истории, случки, мисли, позволени и непозволени „неща". Не съм се съобразявал със стереотипи и правила… няма правила!

Защо “Зеленият път”? Има ли нещо общо с великия роман на Стивън Кинг, в последствие и екранизиран, или е просто игра на думи?

Може би има, а може би не. Мисля, че най-добре описва съдържанието на албума и на темите, заложени в него. Не искам да тълкувам заглавието, целта е този, който го слуша, сам да си отговори защо се казва точно така. Има игра на думи, има скрити послания, но всеки може различно да тълкува прочетената книга и на всеки различно може да му въздейства албума.

Fang1

Освен рапър, ти си и продуцент. Доколко това ти помогна в работата по “Зеленият път”, имайки предвид, че доста пъти вече си бил и от “другата страна”, правейки хитове за различни изпълнители? Прилагаш ли уменията си като продуцент в ролята на рапър?

Много ми помогна това, че съм работил от "другата страна", както вие го наричате, защото това ми даде да разбера какво искам, а когато това е ясно, нещата се получават от самосебе си. Само трябва да сложиш подправки тук и там и разбира се, да вземеш правилните решения – това как да звучи, с кого да работя, защо така, а не така. Нека да е ясно, че това е работа в екип. Много хора, професионалисти, дават най-доброто от себе си, за да бъде „Зеленият път” това, което е.

Предполагаме, че в “Зеленият път” ще има гост-артисти. Можеш ли да ни издадеш имената на поне някои от тях?

Hoodini, Добри Момчета и още интересни имена. Освен рапъри има и музиканти, с които работихме над groove-a.

Fang
Fang

Каква е основната разлика в това да бъдеш рапър и продуцент? На теб лично кое поприще ти носи повече удоволствие?

Е, същото е като при актьор и режисьор. При едното виждаш общата картинка. Обичам да имам контрол над продукцията, над песента, над процеса на създаване. Но част от процеса е и да изпееш това, което си написал, или друг е написал. Така и узря момента, в който имах какво да кажа, да го режисирам и да го поднеса по начин, който на мен ми харесва.

Работил си с популярни имена от българската сцена като 100 Кила, Лора Караджова, Криско, Hoodini,Young BB Young и много други. Как виждаш като цяло българската музика в момента? Какво е нивото?

Виждам големи стъпки в правилната посока и всеки ден и виждам, и чувам все по-добри, не само песни, а цели продукти. Защото ние всички все още се учим от другите, които имат вече един век опит с това... как да създаваме добри песни, как да правим бизнес, как да се държим професионално.

А какво му липсва на българския хип-хоп?

Дайте му време да узрее!

Fang и Hoodini
Fang и Hoodini

Ти си основател на бургаския хип-хоп лейбъл Hood’G’Fam Entertainment. Какво ново да очакваме от артистите на лейбъла? Издай ни нещо…

Срокове не мога да кажа, но очаквайте съвместен албум на Hoodini & Криминал, солови проекти и на двамата, още от мен и надявам се от Добри Момчета. Работим здраво и ритъмът е в нас!

Кажи ни нещо, което не знаем за Fang?

Чуйте „Зеленият път”, когато излезе и ще научите много за Fang! Поздрави на всички фенове на музиката и на вас, че си поговорихме за мен.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар