И преди сме ви срещали с DJ Akasha. С времето тя се превърна в една от най-разпознаваемите жени-диджеи на българската хип-хоп сцена, а който я познава добре знае, че тя всъщност е една малка енциклопедия, що се отнася до хип-хоп културата като цяло.

На 12 ноември ще можете да я видите отново зад пулта, когато в Five High Skatepark ще се състои събитие, на което самата тя е един от организаторите. В София ще гостуват Mr. Erbie и Midiflash, а повече относно предстоящото парти можете да научите тук.

И тъй като уважаваме много музикалния вкус и познания на DJ Akasha, решихме да я попитаме за пет от нейните истински любими парчета и защо те са важни за нея. Междувременно, припомнете си пет от любимите парчета и на едно от най-добрите български МС-та - Атила.

"Наскоро давах интервю за друго място и то бе на същата тема, и поради това тук ще подходя по малко по-различен начин. А и като DJ, за мен е важно да представям на хората освен вечните класики, и музиката, на която сме съвременници и заслужава внимание. В днешно време става все по-трудно качественото изкуство и музика да бъдат на преден план. Музиката, която ще споделя, няма да чуете по радиото, нито ще излъчи някой телевизионен канал. Ще представя моя Топ 5 парчета изцяло от нова музика и артисти, част от които все още не са толкова популярни у нас. Артисти от световната сцена и жанрове, които наистина са ме докоснали силно с музиката си и са ме вдъхновили."

Michael Kiwanuka – "Love & Hate"

Защото всичко във Вселената е любов срещу омраза, любов срещу страх. Чувства, които са във вечна борба и ние ежедневно се опитваме да намерим баланса. Едва ли има човек, който да няма своите вътрешни демони и съмнения, които го подтикват или са го подтиквали да прави неща, противни на желанието на сърцето и волята. Съмнения, пораждащи страхове и страхове, пораждащи омраза. За мен няма по-силно чувство от любовта и по-ценна сила от тази на любовта, защото тя може да пребори всички демони, стига да се лишиш от страха и да се изправиш срещу омразата, срещу лошото – лошото в теб и лошото в хората. Както гласът, така и лириката, и музиката на Michael Kiwanuka са дълбоки. Голям почитател съм му и смятам, че такива артисти правят света едно малко по-добро място.

Gary Clark Jr - "The Healing"

Защото звучи блусарско, тежко и дълбоко. Това наистина е музика, която те докосва по специален начин и наистина те кара да се чувстваш свободен и спасен от модерната "чума" на времената, в които живеем.

Alabama Shakes - "Gimme All Your Love"

Защото Brittany Howard... защото целият бенд, които комбинират звученето на рок музиката от 70-те с леко усещане за Led Zeppelin с женски вокал и малко Pink Floyd влияние... не знам, така го усещам. Много емоционално изпълнение, многопластова музика, тежки ударни... обичам такава музика! Така се иска любов!

Sade - "Soldier of Love"

Защото Sade! Музиката им е вечна и толкова години не измениха на звученето и стила си, а ги надградиха! Една от групите, към които имам дълбоко признание за създадената музика до момента и характера през годините. Sade Adu пък е олицетворение на достойната и силна жена с принципи, която разголи душата си с глас, но никога тялото си в търсене на внимание. И все пак  за мен остава една от най-сексапилните и обаятелни жени на световната сцена, истинска кралица и истински воин по характер. Голямо влияние!

DJ Premier & Bumpy Knuckles - "MORE LEVELS"

Защото не на последно място съм хип-хоп! Това е рапът и звученето, с което съм израснала! Защото носи яко послание, особено за последното десетилетие, в което комерсиалното лице на рап музиката се превърна в тотална подигравка с хип-хопа. Тук-там все още има проблясъци в мейнстриима и то с наистина добри МС-та, бийтмейкъри и DJ-и, и музиката, зад която застават, като аз съм голям фен на много артисти, които вдигнаха летвата отново. Тук обаче избирам този трак от класиците, защото се обръщат с послание, което има тежест, идващо точно от тях.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар