Бижуто на Naughty Dog Uncharted е несъмнено една от най-добрите поредици в историята на гейминга. Ако си падате по приключения в стилистиката на “Индиана Джоунс”, свързани с изследване на мистични локации в търсене на древни съкровища, гарнирани с обилно количество екшън, то това е вашата игра. Спокойно можем да кажем, че Нейтън Дрейк е пълноправният наследник на Инди в света на поп културата.

За съжаление, Uncharted 4 бе обявена като последната игра в поредицата. Дали Naughty Dog ще променят мнението си в този аспект, само времето ще покаже. Възможно е да видим и нова Uncharted игра, но най-вероятно без Дрейк в главната роля.

Ако вече сте изиграли всички Uncharted игри, но сте жадни за още от същото, предлагаме на вашето внимание пет отлични заглавия от подобен тип, с които можете да се заситите.

Tomb Raider

Tomb Raider
Tomb Raider

Надали изненадваме някого, тъй като може да се каже, че Uncharted е духовен наследник на Tomb Raider - една от най-известните игри от този тип в по-предишна ера на гейминга. За някои Нейтън Дрейк е просто мъжки вариант на Лара Крофт, тъй като идеята е същата - пътешествия в най-далечните места на света и търсене на древни артефакти.

След известно затишие, Tomb Raider франчайзът бе възроден от Square Enix през 2013 година. Тогава студиото реши да стартира цялата история наново, представяйки ни Лара Крофт като все още неопитен приключенец, но принудена бързо да се научи да се справя сама. Едноименната игра бе последвана от още две - Rise of the Tomb Raider (2015) и Shadow of the Tomb Raider (2018).

Най-хубавото е, че игрите са фантастични, с което хардкор феновете на франчайза не останаха разочаровани. В тях Лара Крофт изглежда някак по-финна и по-нежна от първите версии на героинята, но нежността се изпрарява бързо, когато тя се изправя пред враговете си.

Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn
Horizon Zero Dawn

Когато за първи път бе представена на Е3, Horizon Zero Dawn прикова вниманието ни с необичайна концепция. Видяхме героиня, видимо облечена като жена от съвсем ранните епохи на човечеството, но същевременно изправяйки се срещу грамадни футуристични машини.

Цялата концепция се изясни, когато разбрахме, че в Horizon Zero Dawn действието се развива в постапокалиптичен свят, в който доминират роботите. Играчите поемат контрол над Алой - атрактивна на външен вид и умело служеща си с оръжията, изправяща се срещу смъртоносните машини, въпреки че залозите не са в нейна полза.

HZD има пълния пакет - страхотна история, изкусен и пристрастяващ гейминг, и не на последно място - графика и гледки, които ще ви оставят без дъх.

Assassin's Creed Origins

Assassin's Creed Origins
Assassin's Creed Origins

Origins ни представи една нова посока на развитие за Assassin's Cread. Играта ни предложи отворен свят, далеч по-обширен от видяното досега, а действието ни пренесе във вълнуващите времена на древен Египет. Подобно на Uncharted, Assassin's Creed Origins ще ви позволи да изследвате непознати територии, докато решавате пъзелите, които се изправят насреща ви.

Разбира се, с две ръце подкрепяме и последвалия Assassin's Creed Odyssey, който от своя страна ни позволи да се потопим в атмосферата на Древна Гърция.

Със сигурност тези две нови Assassin's Creed игри бяха ключови за развитието на една иначе поизхабена поредица, тъй че Ubisoft заслужават поздравления.

Prince of Persia

Prince of Persia
Prince of Persia

Това тук е най-отлежалото ни предложение, поне що се отнася до натрупаните годинки. Prince of Persia излезе на пазара през 2008 година, но все още си заслужава едно изиграване.

По-възрастните геймъри са отлично запознати с историята на Prince of Persia, като вероятно са я разцъквали на компютри, които днес бихме ползвали най-много за калкулатори. Тук има много Uncharted елементи - катерене, скачане на определени разстояния и изследване на средата около вас.

Quantum Break

Quantum Break
Quantum Break

Налична единствено за Xbox One и PC, Quantum Break е една солидна алтернатива на знаковия PlayStation ексклузив. До голяма степен играта е базирана на пътуването във времето - умение, с което вашият герой разполага. Подобно на Uncharted, Quantum Break също съдържа елементите на изследване на заобикалящия ни свят, но не липсват и сраженията от трето лице с враждебни елементи.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар