Изпълнението на Хоакин Финикс като Артър Флек в Жокера му донесе първи "Оскар" в кариерата, а освен това увеличи и значително фенбазата му в световен мащаб. За много киномани обаче той все още остава непознат като личност и актьорска игра.

Но кой е той всъщност?

Хоакин Финикс е американски актьор и музикант. Пътят му до "Оскарите" обаче не е никак лек. Роден е с името Хоакин Рафаел Ботъм в Пуерто Рико. Живее там само 4 години, след което семейството му се премества да живее в континенталната част на Америка. За известно време родителите му са активни участници в религиозен култ. Когато напускат окончателно култа през 1978 година, те променят и фамилното си име на Финикс, за да символизират ново начало.

Един от най-тежките периоди в неговия живот е този след смъртта на брат му Ривър Финикс, който умира от свръхдоза. След трагедията актьорът се отказва от киното, а през 2008 г. обявява, че ще се отдаде на музиката. Но киното е в кръвта му и той е част от него. Финикс неведнъж е получавал номинации за "Оскар" и носител на награди "Грами“" "Златен Глобус" и наградата "Избор на публиката“. Освен това е отдаден веган и поддръжник на правата на животните. Само си припомнете речта му при получаване на статуетката "Оскар" тази година.

Хоакин Финикс остана в сърцата ни с прелестната си актьорска игра в "Жокера" на режисьора Тод Филипс, но той е изиграл много чудесни и преди това. В тази класация ще ви предложим пет именити филма с актьора, които трябва да гледате несъмнено.

"Гладиатор" (Gladiator)

 

"Гладиатор" е американско-британска драма-екшън от 2000 г. Това е филм, който може би всички ние сме гледали и дори би ни бил любим, но не сме отдали достатъчното внимание на Хоакин Финикс. Филмът разказва историята на римския пълководец на император Марк Аврелий – Максим, който е принуден да стане гладиатор от новия владетел Комод. Тук са преплетени темите за смелостта да застанеш лице в лице със смъртта и за безграничната любов на един човек към семейството му.

Във филма Финикс изиграва ролята на злодея в лицето на новия владетел Комод. За тази си игра той получава номинация за "Оскар" през 2001 г. за най-добра поддържаща мъжка роля. Истински се надяваме, че няма да пропуснете това предложение, защото филмът си заслужава.

"Да преминеш границата" (Walk the Line)

 

"Да преминеш границата“ е биографична музикална драма от 2005 г. Филмът проследява изгряването на една американска легенда – Джони Кеш, който изминава дългия път от първичния си гняв, пристрастяването и изкушението да бъдеш звезда, достигайки до величието на своя глас, за да се превърне в легенда за поколения напред. Тук Хоакин Финикс изиграва главната роля в лицето на Джони Кеш феноменално.

Филмът не остава незабелязан и от американските кино-експерти. "Да преминеш границата" печели наградите "Златен Глобус" през 2006 г. и "Сателит" през 2005 г. за най-добър филм- мюзикъл или комедия. А с него Финикс взима и наградата "Златен глобус" за най-добра мъжка роля. 

"Учителят" (The Master)

 

"Учителят" отново е американска драма от 2012 г., в която Хоакин Финикс изиграва ролята на главния герой Фреди Куел. Действието в драмата е съсредоточено през 50-те години на миналия век и проследява живота на интелектуалец, известен с прякора "Господарят", чиято организация придобива все по-голяма популярност из Щатите. Млад скитник се превръща в дясната ръка на Господаря.

С този филм Хоакин Финикс получава номинации за най-добър актьор на "Оскарите" и на наградите "Златен глобус" през 2013 г. С "Учителят" Финикс печели и второ място за най-добра мъжка роля на "Награди на Националното дружество на филмовите критици на САЩ". Филм, получил толкова отличия, няма как да не е добър, затова е време да го видите!

"Тя" (Her)

 

Както вече вероятно сте усетили, Хоакин Финикс е добър с участието си в драми. Такова е и следващото ни предложение, а именно - американският филм "Тя" на режисьора Спайк Джоунс. Филмът разглежда хипотетичен момент в бъдещето, в който компютърните операционни системи са развили изкуствен интелект на по-високо ниво от човешкия. Поради честото използване на технологии от страна на хората, някои от тях започват да се привързват интимно към операционните системи и дори да ги обявяват открито за свои интимни партньори. Впоследствие операционните системи еволюират до такава степен, че решават да напуснат хората и да продължат своето съществуване в други реалности.

Тук Финикс изиграва ролята на Тиодор. Филмът отново не остава незабелязан от повечето награди и получава както номинации, така и отличия. Финикс тук е номиниран два пъти за най-добър актьор на наградите "Златен глобус" и "Сатурн" през 2014 година. Може би сега е точният момент да го изгледате, защото вече технологиите са част от нас и темата на филма пасва идеално.

"Вроден порок" (Inherent Vice)

 

"Вроден порок" е последното ни филмово предложение с Хоакин Финикс засега. Филмът е по едноименния роман на американския белетрист Томас Пинчън от 2009 г. Лентата разказва за случай от 1970 г., когато постоянно напушеният с марихуана Лари "Док" Спортело, изигран от Хоакин Финикс - частен детектив от Лос Анджелис, разследва изчезването на своята бивша приятелка Шаста. Тя се е "изпарила" със своя нов и твърде богат приятел, но детективът прави връзка с други случаи, които разследва.

С "Вроден порок" Хоакин Финикс е номиниран за най-добър актьор в мюзикъл или комедия на наградите "Златен глобус" през 2015 година.

Хоакин Финикс е актьор със забележителна филмова кариера. Притежавайки неподражаем актьорски стил, той оставя отпечатък във всеки филм, в който участва. Именно тези пет предложения могат да ви накарат да станете негов фен завинаги. Насладете им се в добра компания или пък с чаша хубаво вино. Приятно гледане!

Автор

Виктория, на 20 години. Студент по Журналистика в Софийски университет. Обичам да търся, разпитвам, намирам...понякога намирам себе си. Добра душа с големи мечти и вяра в страхотния живот, който тепърва предстои.

Напишете коментар