Представете си следното: книга, в която главен герой е вашето дете. Един красиво нарисуван образ, който носи неговото име и преминава през безброй приключения. Дали подобен подарък ще му хареса?

Персонализираните книги отдавна са познати по света, но вече имат еквивалент и на български език. Техен автор е Валентина Щайн - една българка в Германия, майка на три деца, творец, иноватор.

Говорим си за специалните книжки като предпочитан подарък, за ролята им в "запалването" по четенето и най-интересните сюжети, в които може да участва детето ни. 

Какво представляват персонализираните детски книжки и как ви хрумна идеята за подобно начинание?

Персонализираните книги са известни в цял свят от години, тази категория книги стават познати на българския пазар благодарение на нас. Това са книги, които се създават за всеки само по поръчка. Най-известни в света са книгите за деца и често се персонализират с име на дете, цвят на коса, очи, възраст и повече. Тези фактори обаче правят книгата интересна само за известно време и обвързват детето с физически белези, които по ред причини могат да се променят. Тъй като нашите книги се различават значително като качество от останалите на пазара и се предлагат само в луксозен вид, ние решихме да създадем допълнителна стойност на идеята и да ги направим с педагогическа насоченост. Персонализираме само името на детето, което е най-силният белег на една идентичност. Рожденото име казва много – характера на човек, съдбата и възможностите му. Вземете едно име - например Виктория. То говори, че детето трябва да се стреми към победи и ще ги получи, когато постоянства.

Кои са магьосниците, даващи живот на проекта?

Няма магьосници, по-скоро феи, които с ефирните си криле и скъпоценни вълшебни камъни в ръцете си се явяват на децата при тяхното раждане, празници като рожден ден, имен ден, коледа и нова година. Любимото им занимание е да се появяват и неочаквано при завършване или започване на учебен клас в училище. Скъпоценните камъни са познанието, което те носят за Щастието. Възрастните казват, че то е неизмеримо и недостижимо.Просто мимолетно. Децата са щастливи винаги. Феите просто потвърждават това, като ги пращат на приключения да спасяват приятели, родители, да търсят и разбират какво е приятелство, фантазия. Учат ги как да не се страхуват, защото страхът е само мъничко полезен, но в основата си, който е победил страха и неувереността, е герой в своята собствена приказка.

Казано накратко феите са авторката на книгите и всички нейни помощници.


Опишете ни част от сюжетите, които разказвате. Имате ли любим?

Наскоро една психоложка, чиято работа много уважавам, заяви, че „Джинджи“ ѝ е любимото нещо. И на мен ми е любима, защото едно самотно момиченце се сприятелява с Джинджифиловата бисквитка Джинджи и успява не само да преодолее самотата, но и да бъде активна в намирането на приятели. Илюстрациите на тази книга са завладяващи. Такива са и на останалите. Например много ми допада заглавието на една от книгите – „ЧУДОвище дете“, където чудовище е задраскана дума и поправена с Чудо. Децата имат свои чудеса и начини за справяне със страха.

Най-любим момент за мен е от книгата „Царството на Обещанието за приятели“, където един от главните герои е повярвал в лъжа, породена от магия в Царството на Обещанието. Той, както и повечето жители на Царството, са изгубили способността си да различават добро от зло и истина от лъжа. Това говори за интерпретацията, която като елемент от познанието ни за света е много важна за нашите комуникации с останалите хора. Главната героиня, която му е приятелка, опитва да му помогне по всякакъв начин. Момчето е нападнато от своите мисли, които в случая са изрисувани и му се явяват като страшни вълци. Последното, което героинята прави, е ...да пее. Понякога това е решаващият момент на освобождението от лъжата. Ние я заобикаляме и пеем, разказваме приказки и притчи, които не воюват с пострадалия, а докосват дълбините на сърцето му, за да си спомни той отговора на най важния въпрос на живота – „Кой съм аз?!“

Всички книги са луксозни и много по-достъпни в своята категория от съществуващите на международния пазар.

Споделете отзивите на малчуганите за книжките, в които те самите са главни герои. Чувства ли се едно дете по-специално, когато то самото е част от историята?

Отзивите са само положителни. Основното е изненадата и ефекта Уау. Децата са възхитени да видят своите имена в книгите и ги прелистват и изчитат бързо. Това е още един начин да ги мотивираме да четат – те четат своята приказна история. В допълнение педагогическата насоченост на текста и професионалните илюстрации го въвличат в свят, от който излизат... щастливи.


За каква възраст са подходящи персонализираните книжки?

В момента книгите са за две възрастови категории – от самото раждане, когато подарена такава книга остава като спомен завинаги и детето ще има своя уникален спомен от раждането си. Много по-подходящо от красива картичка или торта от памперси например. Могат да се четат от деца до 5-годишна възраст. Другата ни категория е за деца от 5 до 12 години. Тези книги са с много иносказателен текст и трябва да се четат внимателно, дори по два пъти. Някои родители правят същото (усмихва се).

Къде създавате тези вдъхновяващи шедьоври?

Две са местата, за сега. Къщата на иконома на замък. Не, не ви лъжа. Това е самата истина. Замъкът отдавна е разрушен от войната, но къщата на иконома стои между буквално гора от липи и ели. Второто място е в метрополисът на изкуствата днес – Берлин.


Откъде можем да поръчаме книжки за нашите деца и колко време отнема изработката и доставката?

Книжките с безплатна доставка до България могат да се поръчват  с 50 % намаление само от онлайн магазина ни www.prikazka.de, изработката е само по поръчка и доставката отнема до 15 работни дни. За поръчали фирми има данъчни облекчения.

Персонализираните детски книги с доставка до Европа, Америка, Канада са отново с безплатна доставка до 25 работни дни и могат да се поръчват на сайта www.feenstein.online.

В заключение искам да кажа, че скоро ще предложим и продукт за майките. Този път не е персонализиран, но също с добавена стойност в международния ни онлайн магазин. Щастливите майки имат щастливи деца. И нашата мисия е да допринесем с по една лъжичка целебен мед на ден, извлечен от вълшебните кошери на нашите книги, за да се случи това.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар