"Пер Гюнт" по Хенрих Ибсен в Театър "София"

С шампанско и ягоди директорът, актьорите и екипът на Театър „София“ отбелязаха първата репетиция по проекта, който театърът спечели, за популяризиране на норвежката  култура, като създаде нова постановка по драматичната поема „Пер Гюнт“ на Хенрих Ибсен с интерпретация на музиката на Едвард Григ, специално написана за това произведение по молба на автора.


Ибсен, наричан „баща на съвременната драма“ и считан за един от най-значимите драматурзи на всички времена, има голям принос към съвременната театрална сцена. Внесената от него критичност и свободно изследване на житейските нрави и проблемите на морала са в разрез с обичайното съдържание на викторианските пиеси. С произведенията си той отправя предизвикателство към възгледите на епохата, разбивайки традиционните очаквания на публиката от онова време. 

Ибсен създава богатата на приказно-фантастични елементи драматична поема „Пер Гюнт“ в Италия през 1867 г., когато в период на дълбока духовна криза поради неразбиране и неприемане на произведенията и творчеството му в Норвегия, у него се заражда идеята да напише за скитанията на младия човек далеч от родната земя. Действието се развива от началото на 19 в. до 60-те години на 20 в., първоначално в долините и планините на Норвегия, после по бреговете на Мароко, в Сахара, Египет и отново в Норвегия. Произведението, наситено с причудливи герои от норвежката митология, разказва за историята на млад мъж - Пер Гюнт (чийто прототип е Ибсен), който напуска родния си дом с надеждата да забогатее и намери щастието си по света. След дълги години скитане в различни страни, след срещи с много хора и преживени много неща, героят се завръща в родината остарял, измъчен, без да е намерил своето щастие. Връщайки се у дома, той осъзнава, че най-скъпото за него е родната земя, майката, любимата, чакала го 40 години и вярвала в завръщането му. В този момент Пер разбира, че е спасен и е останал истински - в надеждата, във вярата и в любовта.

Създаването на новата постановка може да се определи като мултидисциплинарен спектакъл, доколкото театралното представяне ще обединява драма, музика, танц, интерактивна визуализация в общ механизъм, който да провокира сетивата и чувствата на съвременната публика. 

Проектът „Пер Гюнт пътува“ е по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейско икономическо пространство 2014-2021г., с програмен оператор Министерство на културата на България. Размерът на финансирането е 361 580.46 лв. В адаптацията на произведението ще участва партньорът по проекта - Центърът за изследвания на Ибсен към Факултета по хуманитарни науки на Университета в Осло.

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни