На 1 октомври София ще бъде разтърсена от шоуто Underground Movement Festival, което ще предложи страхотен лайнъп от артисти на родните почитатели на електронната музика и дръм енд бейс-а. И докато всички очакваме да чуем сетовете на световни имена, които ще гостуват в София, няма как да не отчетем, че на фестивала ще има и ярко българско присъствие в лицето на Pavel Petrov.

Спокойно можем да кажем, че Pavel Petrov е един от най-успешните български артисти в сферата на електронната музика за настоящия момент, като неговата фенбаза отдавна е излязла и извън територията на България. В своята биография той може да се похвали с издадени тракове за лейбъли като Suara, Gruuv, Glasgow Underground, OFF Recordings, Exploited и много други, а сетовете му са слушани на живо в не малко други държави, където е гостувал. Павел може да се похвали с присъствие в Топ 100 на хаус класациите на Beatport, като някои от парчетата му са пускани от колосални имена в жанра като Pan-Pot, Carl Cox, Hot Since 82, Maya Jane Coles, John Degweed, Pete Tong (BBC), Joris Voorn и много други.

Билети за Underground Movement Festival можете да закупите в мрежата на Eventim, а междувременно ние ви предлагаме да хвърлите едно око на всичко, което си казахме с Pavel Petrov.

Да започнем така - кой е Pavel Petrov? Кажи няколко думи за себе си - откога се занимаваш с музика и как започна всичко?

Aloha! Благодаря за поканата и вниманието. Трудно ми е говоря за себе си хубави неща, особено в трето лице. Това автоматично би трябвало да ме прави скромна личност. Освен скромност, притежавам и качества като справедливост, честност и толерантност, не и към простака и простотията. Колкото до моята единствена любов - музиката, заедно сме откакто съм на този свят. Като малък обожавах песните на Рей Чарлс и Майкъл Джаксън. После, като всеки тийнейджър, минах през The Prodigy, Limp Bizkit, System of a Down, Гумени Глави, Godsmack. Навършвайки 18 години и започнах да излизам ,уж по по-интересни места и събития. Тогава надуших електронната музика и се влюбих така, както се влюбва всеки новак в нея - изневиделица! БАМ! Така започна всичко…

Първото ти EP е издадено от мексикански лейбъл, а след това талантът ти е оценен от по-големи лейбъли като Glasgow Underground, Suara, Gruuv и други. Какъв е начинът един артист от малка държава като България да получи място на световната сцена?

Начинът е един - много любов, умерено труд и малко късмет. Не смея да твърдя, че съм чак толкова напред в продукцията, именно поради факта, че никога не съм се трудил особено много за това, но знам, че някой ден ще дам всичко от себе си за нея и ще сложа в джоба си много световни продуценти на един дъх. Почти го усещам... трудно е да се обясни с думи. Maceo…watchout! (смее се).

3

Знаем, че електронната музика има огромен брой разновидности и поджанрове. Къде точно попада Pavel Petrov във вселената на електронната музика? И защо точно там?

Това е любимият ми въпрос. Всички добре запознати професионалисти, фенове и колеги знаят, колко се разбъркаха стиловете един с друг през последните няколко години. Аз лично никога не съм се ограничавал с даден стил и миксът ми винаги варира от тек до техно, после много техно, но от културното, понякога брейкбит, дръм енд бейс и други. За да намерите някаква категоричност в отговора ми - най-вече техно и тек.

Някои от твоите тракове са пускани от артисти от калибъра на Pan-Pot, Carl Cox, Hot Since 82, Maya Jane Coles, Sebastien Leger и други. Помниш ли първия път, когато разбра, че твой трак е пуснат, или ще бъде пуснат от артист от подобна величина? Каква беше реакцията ти?

Честно казано не помня, но мисля, че Carl Cox беше пуснал два мои трака един след друг в един негов сет от Ибиза. Помня, че прехапах устата си от радост и побързах да се обадя на близки приятели в бранша, за да споделя радостта (усмихва се). Когато артисти от подобна величина са избрали твоя продукция, това означава, че си направил нещо превъзходно. В моменти като този трябва да се гордееш с работата си, в следствие на което гордостта и приятните чувства генерират нови музи за нови композиции.

5

Пускал си музика на партита в различни държави, сред които Франция, Австрия, Украйна, Финландия, Молдова и други. Можеш ли да посочиш осезаеми разлика между партитата в чужбина и тези в България? Каква би била тя?

Държа да отбележа, че в това, което ще кажа, не слагам всички под общ знаменател. Българският фен на електронната музика не беше от най-претенциозните. Той обичаше да ходи на парти, защото е модерно, защото всички ходят, защото трябва. Така не се ходи на парти. Така се изтощават батерии на фенове от некачествен саунд и микс. Така се изстисква сцена с цел печелбарство. Ах, долното печелбарство! Но през последните две години има революция между младите и старите фенове на електронната музика у нас. Някои отскочиха до големи фестивали в чужбина, други имаха удоволствието да посетят събития като ЕХЕ, което е скромна организация, на която съм съосновател и създател, заедно с шепа близки и кадърни хора, и много други качествени, български продукции. В следствие от натрупания опит, негово величество почитателят на електронната музика започна да изисква десетократно от промоутъра за цената, която той възнамерява да плати. Научи се, че за добра сцена трябва и той да направи нещо. Трябва да си плати входа! Знае го! Вече го знае! Когато всички закони за добро събитие са спазени и от двете страни, българският фен е предоволен и става несравним! В чужбина го знаят от много време и дори не го мислят, но въпреки това биват сравними.

6

Предстои ти участие на фестивала Underground Movement в НДК на 1 октомври. Какви са очакванията ти за него и какво можем да очакваме от теб самия?

Поласкан съм от поканата на организаторите. Много се радвам, че имам възможността да свиря на една сцена с Kiserdisco. Те са стари кучета и съм сигурен, че много добре знаят какво да правят на една голяма сцена, каквато ще бъде тази на Underground Movement на 1-ви октомври в НДК.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар