Средата на годината е любимо време от годината за мнозина. То е времето на топлите и безгрижни вечери с питие в ръка, на отпуските и интересните пътешествия. И на задължителното пътуване през лятото!

Ако сте любители на дългите пътувания с кола, трябва да подготвите предварително автомобила, за да може да се насладите на безопасно и комфортно шофиране и возене. 

Обърнете внимание на гумите

Това е от първостепенна важност. В случай че използвате летните гуми от няколко сезона и ви предстоят дълги пътувания, е по-добре да ги замените с нови. Топлият асфалт може да се превърне в предпоставка за пътно-транспортно произшествие, ако гумите са износени, точно толкова колкото и заледените участъци в студените месеци. Затова по-добре не рискувайте и не си казвайте „Хайде, ще изкарат и този сезон”. 

Когато купувате нови гуми, не се хвърляйте на най-евтините, особено ако често предприемате дълги карания с много багаж. Най-добре е да са достатъчно издръжливи и на мокра, и на суха настилка, тъй като през лятото проливните дъждове не са рядкост. 

Проверете маслото и филтрите

Задължително преди дълго пътуване минете профилактично през автосервиз, дори и да няма видима нужда. Проверете маслото, защото дори и да има малък теч, той трябва да бъде отстранен. 

Също така, трябва да бъдат проверени всички филтри – маслените, горивните и въздушните, за да сте спокойни, че автомобилът няма да аварира насред път. Те трябва да се сменят периодично, а най-добре е това да се направи преди дълъг път. 

Ако се наложи смяна на авточасти, също не я отлагайте „за след морето”, дори и да не е толкова спешна – по-добре износената или повредена част да бъде заменена със здрава преди дългия път. Не е нужно да давате много пари, авточасти втора употреба също ще ви свършат работа, стига да са подбрани правилно и да са с гарантирано качество. 

автомобил

Спирачките, накладките и фаровете – да са в пълна изправност преди пътуването

Спирачките и накладките са от първостепенно значение за безопасността на пътя, така че се погрижете да са в пълна изправност преди пътуването. Относно фаровете, не се подвеждайте по това, че дните са дълги и има достатъчно видимост. Те трябва да бъдат настроени правилно – да се виждат знаците, но да не заслепяват шофьорите от идващите насреща коли. 

Проверка на антифриза

Охладителната система е изключително важна за правилното функциониране на автомобила, а това особено много важи за лятото, когато заради високите температури може да се стигне до прегряване на двигателя. А то най-често става заради липса на достатъчно антифриз. Така че ако се налага да доливате често, значи има проблем, който трябва да бъде решен. Опцията да спирате често и да доливате не е добра идея за дълго време и при по-дълги пътувания. 

Климатик

Пътуването през лятото не би било комфортно, ако колата няма климатик или пък има, но е развален и не работи добре. Задължително проверете дали има достатъчно фреон преди дългото пътуване и ако няма, нека бъде добавен. Най-лесно дали има проблем с климатика се проверява като се измери температурата в колата с обикновен термометър. 

Ако климатикът не може да поддържа температура поне с 10 градуса по-ниска от външната, значи нещо не е наред и най-малкото, от което има нужда, е допълване на фреон. Проблемът може да бъде и по-сериозен: разберете какъв е и го отстранете. Отварянето на прозорците за охлаждане определено не е добра опция и не я препоръчваме. 

Погрижете се за детайлите

За да не се стига до неприятни ситуации, които да ви развалят почивката, се погрижете за детайлите, дори и да ви изглеждат маловажни на пръв поглед. Бъдете подготвени, каквото и да стане! Трябва да имате резервен ключ за колата, аптечка, допълнително бензин, резервна гума и сенници. Така ако изгубите ключа (което не ви пожелаваме, разбира се), ще можете по-лесно да се справите, иначе колата трябва да се разбива. За нуждата от аптечка и резервна гума няма нужда от разяснения, допълнителният бензин ще ви даде сигурност, а сенници са от голяма необходимост при силно слънце. Не подценявайте нито един от тези детайли, за да се насладите на приятно и безпроблемно пътуване. 

Измийте колата

След като вече сте проверили всичко по техническата част, е време и за естетическата. Измийте основно колата отвътре и отвън преди пътуването, за да бъде то приятно и комфортно. 

Проучете маршрута и изберете най-добрия път

Ако и друг път сте ходили там, където отивате и знаете, че пътят е добър – чудесно. Ако обаче отивате на непознато място, проучете маршрута и минете по възможно най-качествената пътна настилка, дори и да се наложи да минете повече километри. Дупките и неравностите са големи врагове на автомобила и ги избягвайте, поне доколкото е възможно. Ако тръгнете да пестите време, това може да ви струва скъпо и да се наложи непредвиден престой в сервиз.

И накрая – шофирайте внимателно и със съобразена скорост. Това важи и за дълги, и за кратки растояния. Не бързайте. Бъдете отговорни на пътя и пазете вашето здраве, това на пътниците, които возите и на останалите участници в движението. 

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар