Ако някой истински разбира от цветове, то това са хората от Pantone. Или поне те така ни карат да мислим, имайки предвид, че ежегодно те избират и т.нар. "цвят на годината". Събитие, което винаги се очаква с нескрит интерес в света на модата и дизайна.

Т.нар. "зеленина" е цветът на годината на Pantone за 2017. Не "зелено", а "зеленина". Важно е в случая да разберете, че има голяма разлика между двете. А дали тази информация би ви била полезна някога? Не сме сигурни.

Всяка година от Pantone избират т.нар. "цвят на годината", а тук можете да си припомните как стояха нещата преди точно 12 месеца. И да прецените, дали изборът на Pantone преди година изобщо е оказал каквото и да е значение за личния ви избор, що се отнася до собствения ви стил и предпочитания за последните 12 месеца.

Според Pantone Color Institute, зеленото ще бъде навсякъде през 2017. Естествено, не каквото и да е зелено, а по-конкретно Pantone 15-0343, също познато като "зеленина". Знаехте ли, че цветовете си имат и собствени номера? Е, вече знаете. А какво точно е зеленина? Да кажем, че е "жълто-зелен нюанс, който ни подсказва за настъпването на първите дни на пролетта". Поне така го определят.

Ето какво казва и Леатрис Айзман, която изпълнява длъжността на изпълнителен директор на Pantone Color Institute:

"Знаем в какъв свят живеем: в свят, в който стресът е навсякъде. Това е цвят на надеждата и на нашата връзка с природата. Говорим за регенерация, освежаване, съживяване, подновяване. Всяка пролет ние навлизаме в нов цикъл, а нови стръкове изникват от земята."

Поетично казано.

"Конкретно това зелено е необикновен цвят: комбинация от жълто и синьо, от топлина и определена хлад. Това е един комплексен "брак", добавя г-жа Айзман.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар