От 9 до 18 септември 2022 г. в София ще се състои 12 Международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“. С това издание се честват 20 години от създаването му. Събитието се организира от Столичен куклен театър (СКТ) и Столична община и е част от Календара на културните събития на СО. И тази година София ще се превърне в дом на магията на кукленото изкуство, като събере артисти от цял свят! 

На 09.09.2022 г. /петък/ от 19:00 ч. в Столичен куклен театър, салон „Гурко“ № 14, ще се състои официалното откриване на фестивала, с премиерния спектакъл на СКТ - „Приключенията на Доктор Дулитъл“ по Хю Лофтинг, режисьор Катя Петрова. Сценографията и костюмите са на Юлиян Табаков, а музиката е написана от Христо Йоцов. Представлението ще се играе и на 10.09 от 11:00 ч.

И тази година в програмата на „Панаир на куклите“ са включени спектакли на световно известни трупи. Невероятните артисти от Zero en Conducta (Испания) ще са гости на София с представлението “Механика на душата”. Зрителите ще могат да го гледат на сцената на Столичен куклен театър, салон „Гурко“ № 14 на 12.09  /понеделник/ от 19:00 ч.

Панаир на куклите

В същия салон, канадската трупа La Fille Du Laitier ще представи своя прочит на популярното произведение на Шекспир – „Макбет“, със спектакъла “Макбет мюе” на 15.09 /четвъртък/ от 19:00 ч. 

Приказните герои, от още една класическа история, ще пренесат малки и големи във вълшебния свят на куклите! На 16.09.2022 /петък/ от 19:00 ч. и на 17.09 от 11:00 ч. в салон „Янко Сакъзов“ 19, Столичен куклен театър ще представи още едно премиерно представление в рамките на фестивала - „Палечка“ по Х. Кр. Андерсен. Драматизация, режисура и сценография - Магдалена Митева, музика - Никола Стоянов.

Панаир на куклите

Любопитни са и участниците, които ще представят изкуството си на открито. Парковете на София ще се изпълнят с огнедишащи дракони (Compagnie les Contes d'Asphaldt – „Отфрид“), музиканти – марионетки (Antamapantahou – „Струните на музиката“), индийски слон в реални размери (Centre de Titelles de Lleida – „Хатхи), актьори с огледални костюми, светещи в тъмното (Mirror Family – „Сини братя“) и много други!

В 12-тото издание на фестивала ще участват 13 български трупи и 15 чуждестранни театри. Повече от 200 творци от Франция, Канада, Испания, Италия, Гърция, Белгия, Чехия, Словения, Словакия, Германия и България ще представят своето изкуство пред столичани и гости на София. Представленията ще се играят на сцените на Столичен куклен театър, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Общински културен институт „Красно село“, „Топлоцентрала“, “I am studio”, “City Mark Art Center”, театър “Ателие 313”. Уличните спектакли ще се състоят в Борисова градина, парк „Заимов“, парк „Света троица“, Градска градина, парк НДК, Южен парк, археологическия комплекс „Западната порта на Сердика“, градина Кристал.

 „Панаир на куклите“ е неделима част от културния календар на нашата столица. От артистичния ѝ облик и от всичко онова, което я формира. Градът ни се превърна в привлекателно място за срещи на творци от световния куклен театър, на бляскави артисти, играещи под открито небе и на млади таланти със смели и провокативни изяви.“ – споделя Кирякос Аргиропулос, артистичен директор и създател на фестивала. 

Панаир на куклите

И тази година програмата е разнообразна и обхваща всички възрастови групи. Сегментите включват куклен театър за най-малките (бебешки представления), детски спектакли, куклен театър за възрастни, улични представления. За пръв път на това издание публиката ще може да гледа и микро театър – представления за 1 до 4 зрители.  

След успеха на представения през 2021 г. онлайн модул и тази есен платформата fest.sofiapuppet.bg ще е активна. Представленията ще са достъпни в рамките на 48 часа и ще са напълно безплатни за всеки на територията на Република България.

Пълната програма на фестивала можете да откриете на www.sofiapuppet.com и на www.fest.sofiapuppet.bg

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар