"Паякът" в Театрална работилница "Сфумато"

По-скоро е за хора с ексцентричен вкус или такива, които обичат да оцветят сивото с половинката си и да се отпуснат във вана с много пяна, бутилка вино и разговори. Голи. Нищо особено. Не бързайте, не съм свършила. Половинката не е любовта ти, а сиамския ти близнак. Казвам го, все едно имат избор.

Мястото е театрална работилница „Сфумато“. Постановката е дело на креативното дуо Йордан Славейков и Димитър Димитров, а „Паякът“ е проект на тяхното сдружение с общественополезна цел „Б Плюс”.

Героите са буквално сиамски близнаци. Празнуват рождения си ден. Уговорили са операция за следващия ден – след нея – ще се разделят. Сестрата цял живот е мечтала за този ден. Денят на свобода. Братът, от своя страна, не желае да се откъсне от зоната на имагинерния си комфорт.

Вечерта преди операцията е вечер на съмнения. Има 50% вероятност единият да не я преживее. Емоции - като пред смърт или пред раждане – за предсмъртното състояние знаем повече. Защо не помним чувството преди раждането ни? Те и двете – началото и краят – много си приличат. Само дето никой не се е върнал след конеца да разкаже какво, защо и в какви цветове е продължението.

Вечер на равносметки, откровения, (само)обвинения, неизживени емоции, ненацелувани устни и всякакви „не“ – неща. Неизживяното винаги дава превес на чувството, че си се разминал с невероятното или минимум доброто, не и че си пропуснал нещастието. Това е несбъдването на единият близнак – Марта. Обратното е за брат ѝ. За него тя е най-хубавото, а онова, което е нямал, е същото, от което се е спасил. 

Оттук и въпросите преди деня на разлъка. Отговорите, от уклончиви и жалещи, придобиват сбръчкано откровен облик, попарват със страховете си, вместо да лекуват... Дилемите са извечни. Изборът е неочакван. Спирам.   

Паякът може да го припознаете в каквото си решите. Не се заемам да слагам паспарту. Огледайте се за паяжина.

Кристина Караколева

Кристина е едно от най-вдъхновяващите открития на VIBES. Юрист сред журналисти, тя е живото доказателство, че полетът на мечтите е безграничен и изобщо - нищо не може да ти се опре, щом имаш желание, пък голяма работа, че си едва 162 сантиметра.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни