Кой би могъл да направи абсурдно добър комиксов филм за треторазрядни персонажи, някои от които звучат нелепо дори на хартия? Предложения? Някой да се е чувал скоро с режисьора на "Пазителите на Галактиката"? Ооо, да… за тези от вас, които не са запознати, Джеймс Гън бе жертва на една от многото холивудски драми със стари туитове, в следствие на което "Дисни" го уволниха от режисьорският пост на предстоящия трети филм за Пазителите. За щастие на Marvel феновете, това вече е в историята. "Дисни" поумняха и го върнаха обратно, но през това време големите печеливши се оказаха "Уорнър Брос" и DC, които успяха да привлекат таланта на Гън за точния филм.

Заменими

Отрядът самоубийци

Не е зле да се уточни, че единственото общо между клоаката от 2016 година и този филм са завръщащите се персонажи на Аманда Уолър (Виола Дейвис), която отново си играе с човешки животи, любимката на всички Харли Куин (Марго Роби), лидерът на екипа от предния филм Рик Флаг (Джоел Кинаман) и Капитан Бумеранг (Джаи Кортни), защото... защо не?

Още в самото начало ви става ясно, че това е много по-различен филм от предходния, в който кървищата няма да бъдат спестени. Също така, цялата концепция с бомбите в главите им и свалянето на десет години от присъдите им след успешното изпълнение на мисията се обяснява в рамките на броени минути, противно на монотонните обяснения в предния филм.

Не се привързвайте

Отрядът самоубийци

Не си струва да изпадам в подробности по отношение на персонажите, просто защото половината, а може би дори и повече от тях, ще гризнат дръвцето. Сред най-колоритните образи е Блъдспорт (Идрис Елба), който може да превърне всяко нещо в оръжие. Неслучайно Уолър го изнудва да стане част от екипа, като намесва дъщеря му. В образа на Миротовореца влиза Джон Сина във видимо кретенски костюм. Той би убил когото и да е, стига да има мир… да, не мисля, че е осъзнал значението на думата мир, но повече за него към края.

Цар Плъх 2, която контролира плъховете, изиграва най-младата в актьорския състав - Даниела Мелкиор. Да, звучи странно, но ще видите много по-странни неща. A още по-странното е, че всички изглеждат невероятно в рамките на филма. Не питайте защо тя е №2… ще ви бъде обяснено. Дейвид Дастмалчиан пък е един от най-впечатляващите образи, който… хвърля точки.

Няма да продължавам, буквално Джеймс Гън е направил, това, в което е най-добър - събрал е DC персонажи от кол и въже, направил ги е интересни за зрителя и във всеки един момент започваш да си мислиш дали любимецът ти ще оцелее до финала. Нещо, което не мога да кажа за филмa от 2016 година, където от самото начало знаехме, че Харли Куин и Дедшот са главните действащи лица и няма да умрат, а за останалите просто не ни пукаше, защото никой от тях не беше изграден, за да бъде харесван. Говорейки за Харли…

Ролята на живота й?

Отрядът самоубийци

Харли винаги е на високо ниво, независимо колко ниско е DCEU като франчайз… ауч. Измежду трите филма обаче, в които сме я виждали, визирайки недоразумението от 2016 година, феминисткия парад от миналата година и "Отрядът самоубийци", безспорно тук ролята ѝ е най-комплексна и добре изградена. Просто Джеймс Гън познава персонажите и ги прави такива, каквито са, придавайки им щипка или две от своята лудост, с което единствено ги прави по-запомнящи се за самите нас.

Ном ном… Да живее кралят!

Отрядът самоубийци

Призът "Любимец на публиката" отива при… Крал Акула, озвучен от не кого да е, а от Силвестър Сталоун. Персонажът му буквално има сцени, които те карат да се смееш с глас и такива, които ти стоплят сърцето. Приятно глуповатата акула е едно от най-добрите и креативни неща, които комиксовите филми са правили, след говорещото дърво, което пак е дело на Гън, така че К-К-К-КОМБО!

Отрепките, които искаха да спасят света

Отрядът самоубийци

Спирам да говоря за персонажите с този абзац, като единствено ще добавя това, че не историята, а самите те са причината филмът да се движи напред и да интересен. Историята сама по себе си не е нищо фрапантно. Стандартна военна операция, в рамките на която отрядът разбира, че Аманда им е спестила ключов детайл *ШОК*.

Най-интересното е, че всеки един от тях, колкото и да е нелеп в даден момент, изгрява на преден план и ти пука за него. Как? В кой свят кечист с тоалетна чиния на главата си и човек, хвърлящ ТОЧКИ, могат да бъдат интересни и забавни? Ще ви кажа - в красивия ум на Джеймс Гън. 

От комиксите към големия екран

Отрядът самоубийци

Филмът е базиран по комиксите на Джон Острандър, като самият той има камео сцена в самото начало на филма, което по-наблюдателните от вас ще открият. Това не е единствената изненада в рамките на филма - сещам се за поне още две, но ще оставя това на вас.

Гледайки постера на "Отрядът самоубийци" и този на комикса, можете да забележите очевадните и умишлени прилики. Със сигурност R рейтинга (в България - D) спомага за пълното удоволствие от кървавите бани, през които Отрядът преминава и в комиксите. Естествено, като говоря за насилие и кръв, нямам предвид, че целият филм е само това, напротив... той е това и много повече! Самият екшън е изпълнен с вкус към детайла, а не просто убийства, от които никое с нищо няма да запомните. Самата хореографията и преходите от сцена в сцена са направени умно и е удоволствие да бъдат гледани.

Къс фитил, ярка искра

Отрядът самоубийци

Джеймс Гън е известен с любовта си към класики от златните години на киното, както и към добрата музика - нещо, което можете да усетите както в "Пазителите на Галактиката", така и в "Отрядът самоубийци". По-запалените киномани сред вас ще открият някои тънки препратки, а музикалното оформление, в комбинация с пъстрите цветове, които са запазена марка на Гън, допълнително правят цялостното изживяване по-добро. 

Хуморът… не сте очаквали да гледате всичко това със сериозна физиономия, нали? В повечето случи хуморът удря на точните места и наистина ви идва да се смеете от сърце. В други ситуации усещате напрежение, тъй като искате да разберете какво ще се случи, но сцената тънко запалва фитила и вие сте просто страничен наблюдател с вързани ръце, който не може да направи нищо, освен да гледа.

Присъдата…

Отрядът самоубийци

Без излишна драма директно ще кажа, че "Отрядът самоубийци" е най-добрият DCEU филм. Да, летвата така или иначе не е особено високо, но Гън поставя едно ниво за DC, което трябва да стане стандарт, а не да остане точка в далечината.

В рамките на малко над два часа, Джеймс Гън умело ни представя отряд от аутсайдери от комикс страниците, които до края на лентата се превръщат в любимци. Поне тези, които оцелеят… Видяхме как това се случи с Marvel, сега се случи и с DC, а красивият ум на Гън няма граници.

Работата с камерата и феерията от цветове карат черно-белите филми на Зак Снайдър да изглеждат като неизползвани книжки за оцветяване. Колкото и напоени със сълзи хаштага да бъдат изписани в интернет за продължаването на визията на Снайдър, единственият начин да гледаме качествени филми е ако "Уорнър" се доверяват на хора като Джеймс Гън, които са визионери. 

Филмът има две кредит сцени, които все ще предизвикат някакви емоции във вас. Различни със сигурност, но ще ви харесат.

Мир може да няма, но той трябва да се спазва 

Отрядът самоубийци

Щях да ви говоря и за един съсел, злодеят във "Отрядът самоубийци", морска звезда и нещо, което вече забравих, но реших, че Джон Сина е по-важен.

В началото на следващата година ще излезе минисериал за персонажа на Миротвореца, който ще ни потопи в неговия сбъркан свят. Към актьорския състав ще се присъединят и някои от актьорите от филма.

Какво може да се обърка?

Автор

В търсене на по-добрата реалност между света, в който живеем и седмото изкуство. Повече от запален комиксов и специално MARVEL фен, но винаги обективен и изразяващ личното си мнение за каквото и да е. Приятната компания, с която може да обсъжда спокойно всевъзможни теми, било то филмови или не се цени високо.

Напишете коментар