Режисьорът на "Завръщането" Алехандро Гонсалес Иняриту е един от големите фаворити за статуетката за най-добър режисьор на тазгодишните "Оскари", като испанският гений е изправен и пред историческо постижение.

След като и през миналата година Иняриту бе отличен сред режисьорите, а Академията призна брилянтната му работа по "Бърдмен", сега ибериецът може да се превърне в едва третият режисьор в историята на киното, успял да спечели "Оскар" в две последователни години.

До този момент тази чест се е отдавала на само двама режисьори. Първият е Джон Форд, който през 1939 и 1940 година е награден за режисурата си на The Grapes of Wrath и How Green Was My Valley. Десет години по-късно - между 1949 и 1950 година, постижението на Форд е повторено от Джоузеф Манкевич, който грабва статуетката за лентите A Letter to Three Wives и All About Eve.

По-рано през тази година Алехандро Иняриту даде силна заявка за "Оскар", печелейки и "Златен глобус" за "Завръщането". Историята обаче показва, че често носителите на двете награди се разминават. Например, в последните няколко години, с едно изключение, носителите на "Златен глобус" за най-добра режисура не успяват да спечелят и "Оскар" в последствие. Това са Дейвид Финчър за "Социалната мрежа", Мартин Скорсезе за "Изобретението на Хюго", Бен Афлек за "Арго" и Ричард Линклейтър за "Юношество". Изключението се нарича Алфонсо Куарон, който "прегърна" и двете статуетки за възхитителния визуален шедьовър "Гравитация".

Алехандро Иняриту е изправен пред историческо постижение
Алехандро Иняриту е изправен пред историческо постижение

В случай че грабне статуетката на 28 февруари, за Алехандро Иняриту това ще бъде и общо четвърта награда от Академията до този момент. Освен за режисурата си на "Бърдмен", испанецът бе отличен и в категориите най-добър оригинален сценарий и най-добър филм. Отново за "Бърдмен".

Остава да видим, дали вдъхновяващата история на Хю Глас, разказана ни от Алехандро Иняриту и Леонардо Ди Каприо, ще бъде отличена от Академията. А номинации не липсват. Освен че Иняриту ще се бори за статуетката за най-добър режисьор, "Завръщането" е номиниран и за най-добър филм, а Леонардо Ди Каприо отново посяга към първия си "Оскар" за най-добра мъжка роля. Том Харди е сред номинираните за поддържаща мъжка роля, като оценени при "Завръщането" с номинации са още операторското майсторство, костюмите, монтажът, гримът и прическите, визуалните ефекти и други.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар