"Оранжевото е новото черно" е американска комедийно-драматична уеб телевизионна поредица, създадена от Дженджи Коен за Netflix. Поредицата е базирана на мемоара на Пайпър Керман "Оранжевото е новото черно: Моята година в женски затвор" от 2010 година, за нейните преживявания в FCI Danbury, федерален затвор с минимална сигурност. 

Продуциран от Tilted Productions в сътрудничество с телевизия Lionsgate, "Оранжевото е новото черно" е с премиера по Netflix на 11 юли 2013 г. През февруари 2016 г. сериалът бива подновен за пети, шести и седми сезон. На 17 октомври 2018 г. бива потвърдено, че седмият сезон, който бе пуснат на 26 юли 2019 г., бива и последният му. 

"Оранжевото е новото черно" се превърна в най-гледаната оригинална поредица на Netflix. Той става широко известен през целия си период на излъчване и получава много признания. За първия си сезон сериалът спечели 12 номинации за наградата „Праймтайм Еми“, включително наградите за „Изключителни комедийни сериали“, „Изключително писане за комедийни сериали“ и „Изключителна режисура“ за комедийния сериал, спечелил трите.

"Оранжевото е новото черно"

Ново правило на "Еми" през 2015 г. принуждава поредицата да промени категориите от комедия в драма. За втория си сезон сериалът получава четири номинации за "Еми", включително за драматична поредица, а Узо Адуба спечели за изключителна поддържаща актриса в драматичен сериал.

"Оранжевото е новото черно" е първият сериал, който печели номинации за "Еми" както в категориите за комедия, така и в драма. Поредицата е получила и шест номинации за награда „Златен глобус“, шест номинации за награда на Гилдията на Америка, награда на Гилдията на продуцентите на Америка, награда на Американския филмов институт и награда Peabody.

"Оранжевото е новото черно"

Сериалът е изпълнен с драма, сълзи, смях и истински човешки истории, които са до болка познати и на тези, които са на свобода. Представяйки затвора като един малък свят, а обитателите му за неговите жители, тук става дума за чест, достойнство, цената на личното пространство и спокойствието, загуба и т.н.

Смятам, че тази продукция улавя чудесно основите и предава усещането в един женски затвор. Място, където нямаш врагове и приятели и всичко е въпрос на оцеляване и животински инстинкт.


Автор

По призвание: създател на полезно и креативно съдържание. По образование: културолог. По душа: любящ кучкар. Обичам хубавите дебели книги, ароматните крафт бири, някоя и друга нова игра.

Напишете коментар