В романтиката на прохладните летни вечери имаме възможност да се насладим на очарованието на операта и изяществото на балета.

За първи път фестивалът на Софийската опера и балет "Опера в парка" гостува на две нови открити пространства: езерото Панчарево и на Римския площад в киноцентър Бояна. По този начин сцените са общо четири: закрита в операта, в парка във Военна академия, езерото Панчарево и киноцентър Бояна.

Въпреки създалата се ситуация с COVID-19, екипът на Софийската опера и балет продължава да твори мотивирано. „Пандемията беше един момент да се огледаме, да видим къде сме и настървено да наваксаме всичко онова, което можем да мислим, че сме пропуснали“, това обяви акад. проф. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

По всичко личи, че XI-ото издание на „Опера в парка” ще създаде нови изживявания за своята публика.

Тазгодишните спектакли във Военната академия „Г. С. Раковски“ са насочени към най-малките почитатели на операта и балета. За режисирането на тези постановки, с любов и всеотдайност, отговаря Юлия Кръстева. „Особено  важно за нас е приобщаването на детската  публика към ярки оперни образци. Ето защо всеки петък, събота и неделя от 19 юни до 26 юли ще очакваме децата в парка на Военната академия. Постановките са „Вълшебната флейта“, „Трите прасенца“, „Мечо Пух“, „Веселите малчугани“ и „Червената шапчица“. Уникален е моментът, в който виждаме тези вече пораснали „бебоци” на представления в голяма зала“, споделя Юлия Кръстева.

Остават броени дни и до откриването на най-новата сцена на Софийската опера и балет „Музи на водата“. В съчетание с красивото езеро Панчарево, програмата започва с  мюзикълът "Мamma Mia!", постановка на режисьора Пламен Карталов, който ще се играе на 26, 27 и 28 юни 2020 г. от 20ч.

Останалите заглавия в афиша са балетните постановки "Лебедово езеро" от П. И. Чайковски на 3, 4, 5 и 10 юли;  "Зорба гъркът" от Микис Теодоракис на 11 и 19 юли; "Кармина Бурана" от Карл Орф на 12 и 18 юли и „Дон Кихот“ по музика на Лудвиг Минкус на 24 и 26 юли 2020 г. Всички постановки са с начален час 20:00.

Другата локация е в полите на Витоша – сцена Римски площад, киноцентър Бояна. От 10 до 17 юли 2020 г., от 20ч. ще бъдат изнесени седем спектакъла на исторически опери от репертоара на Софийската опера и балет. Избраните оперни заглавия са: "Риголето" от Джузепе Верди на 10 и 12 юли; "Тоска" от Джакомо Пучини на 11 юли; "Атила" от Джузепе Верди на 15 юли; „Норма" от Винченцо Белини на 17 юли; "Дон Карлос" от Джузепе Верди на 18 юли и "Кармен" от Жорж Бизе на 19 юли 2020 г. 

Пожелаваме ви да се докоснете до вълшебството/хармонията на откритите сцени на Софийската опера и балет!

За допълнителна информация и пълната програма, следете Фейсбук страницата и сайта на операта: www.operasofia.bg

Билетите вече са в продажба от касите на Софийската опера (ул. Врабча 1), както и онлайн на www.operasofia.bg

Проектът се реализира под патронажа на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова в рамките на програмата "Опера в парка" и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Автор

"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили" - Хенри Дейвид Торо. А Криста въодушевено създава своите дни!

Напишете коментар