Премиерната книга „Царство на маслини и пепел“ на съставителите Айлет Уолдман и Майкъл Шейбон разказва за Обетованата земя - за ситуацията там към днешна дата, за живота на палестинци и евреи и за тяхната надежда за мир и спокойно съвместно съжителство. Сборникът с 26 покъртителни истории излезе на книжния пазар у нас с логото на издателство „Милениум“ малко преди премиерата му в САЩ, която ще бъде на 1 юни.

Обетованата земя е къс от източния бряг на Средиземно море с хилядолетна история и е смятан за свещен от трите големи монотеистични религии – юдаизъм, християнство и ислям. В продължение на векове тя е била арена не само на въоръжени стълкновения между различните населяващи я народи, но и на ожесточени битки на духа и на ума, върху чиито постижения се градят основите на днешната ни цивилизация.

В търсене на истината и на решение за проблемите в този регион, белязан едновременно от жестокост и богочовешка милост, именитите американски романисти и есеисти Айлет Уолдман и Майкъл Шейбон канят двайсет и четирима от най-добрите майстори на перото в света да предложат своя поглед за миналото и за бъдещето на това „царство на маслини и пепел“. Защото само писателите, по думите на Хенри Джеймс, могат да видят целия спектър на даден проблем, да доловят всички нюанси в конфликта, да надзърнат в душата на човека и да разкажат на другите най-добре онова, което до този момент е оставало скрито за окото.

Сред именитите автори на сборника са:

  • Джералдин Брукс, позната у нас със своя бестселър „Свещената хага­да“. Романът ѝ March („Марч“) е отличен с наградата „Пулицър“.
  • Писателят Дейв Егърс, познат в България със своя роман „Кръгът“. Егърс е носител на наградата за мир „Дейтън“ и на наградата на „Амнести Интернешънъл“ за заслуги в борбата за човешки правà.
  • Носителят на десетки награди и отличия, сред които и Нобелова награда за литература (2010) и наградата „Мигел де Сервантес“ (1994) Марио Варгас Льоса.
  • Индийската писателка Анита Десаи – лауреат на множество награди в родината си и във Великобритания, включително и на наградата за цялостно творчество на „Гарди­ън“.
  • Колъм Тойбин – университетски преподавател и автор на осем романа, много от които са отличени с призове и са преведени и у нас.
  • Писателката и журналистка, носител на „Пулицър“, Лорейн Адамс.
  • Самият Майкъл Шейбон също е носител на „Пулицър“, както и на наградите „Хюго“ и „Небюла“. Съпругата му Айлет Уолдман е авторка на няколко романа, за чиито сюжети черпи материал от работата си на служебен защитник.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар