Ежегодният календар на италианския производител Pirelli никога не се е различавал особено от сериозен брой свои "себеподобни", представяйки ни доза визуално пиршество на някои от най-сексапилните и красиви жени на планетата. Отлично, биха казали по-голям процент от мъжете, населяващи Земята. Кой от тях би се възпротивил на нещо подобно?

През 2016 година обаче календарът на Pirelli поема по съвсем нова посока, а жените в него ще бъдат представени по съвсем различен начин - като силни, успели, интелигентни и съществени. Не като парче плът, макар и красива такава, а като хора, които са важни. Които са постигнали нещо в своите сфери и името им тежи. Наистина.

Зад календара на Pirelli за 2016 година стои гениалният фотограф Ани Лейбовиц, която този път загърби обичайните супермодели, които красят ВИП изданието, разпространявано в ограничен тираж от 20 000 бройки до отбрани хора. Този път на страниците на календара ще се появят писатели, филантропи, бизнесдами, атлети, музиканти и други. Жени, които може би не разполагат с външността на стандартните диви, но които могат да ни представят един далеч по-различен поглед върху личностната реализация.

"Започнах да си мисля за ролите, които играят жените. Жените, които са постигнали нещо в живота си", разказва фотографът Ани Лейбовиц, автор на календара на Pirelli за 2016 година.

"Исках да направя класически сет от портрети. Сметнах, че жените в тях трябваше да изглеждат силни, но естествени. Поради това и се придържахме към съвсем семпли снимки в студиото. Този календар е напълно различен. Идеята беше да няма каквато и да е претенциозност в него. Всичко е много директно", добавя тя.

Пати Смит
Пати Смит

Когато Агнес Гунд - 77-годишната жена, позната като филантроп и пожизнен президент на Музея за модерно изкуство получава обаждане от Ани Лейбовиц, поканена да участва в календара, тя повдига вежди в недоумение. "Това е странно. Какво бих правила там?", пита тя.

Агнес Гунд и Сади Рейн-Хоуп Гунд
Агнес Гунд и Сади Рейн-Хоуп Гунд

Подобна е и ситуацията при 65-годишната писателка Фран Лебовиц, която откровено споделя: "Помислих, че става дума за някакъв майтап".

Фран Лебовиц
Фран Лебовиц

А когато 46-годишната Мелъди Хобсън, президент на Ariel Investments, споделя за поканата пред своя съпруг, популярния режисьор Джордж Лукас, той съвсем логично пита: "Имаш ли изобщо идея какво представлява този календар"?

Мелъди Хобсън
Мелъди Хобсън

Сами разбирате, че реакциите на тези изключително успешни жени са напълно разбираеми. До този момент календарът на Pirelli е представлявал нещо коренно различно от посоката, към която поема през 2016 година под майсторското ръковдство на Ани Лейбовиц.

Серина Уилямс
Серина Уилямс

Ако можем да го кажем по-просто, за първи път календарът на Pirelli придава тежест на биографиите, а не на мерките на жените, участващи в него.

Ава Дюверней
Ава Дюверней

"Чувствам, че това поставя нова перспектива относно постиженията на жените в днешния свят", споделя Мелъди Хобсън, която ръководи компания, оценена на 10 милиарда долара.

Йоко Оно
Йоко Оно

Дали Pirelli ще продължи новия тренд и през 2017 година, това единствено времето ще покаже. А междувременно, ние ви предлагаме да се насладите и на останалата част от наистина уникалния календар за 2016. Да живеят силните жени!

Наталия Водянова
Наталия Водянова
Ейми Шумер
Ейми Шумър
Кейтлийн Кенеди
Кейтлийн Кенеди
Тави Гевинсън
Тави Гевинсън
Ширин Нешат
Ширин Нешат

Йао Чен
Йао Чен

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар