Някак се очакваше, че след продължаващото си успешно съществуване на “Шишман”, Supa Star ще се сдобие и с втори супен бар. Любителите на вкусни супи в столицата бързо се светнаха за локацията “Дондуков” 17, където отвори и второто заведение на вече утвърдените майстори на супите в българската столица.

След като нарочно пропускам закуската, за да имам повишен апетит в търсене на следващата си любима супа, отивам на срещата си с Владо, който ще ми разкаже повече за Supa Star и изкуството да правиш супа. Ресторантът на “Дондуков” 17 е широк, приветлив и с грабващ интериор, а когато настъпва обедният час, мястото буквално се препълва от клиенти. По всичко изглежда, че бизнесът върви.

Supa Star
сн. Supa Star

“Отворихме първото заведение на “Шишман” 8 през 2010 година, като от самото начало имахме идеята да направим бар за супи. Точно това се и получи. Влизаш, хапваш си супата и излизаш”, разказва ни Владо, продължавайки: “Тук е малко по-просторно и позволява на човек да прекара повече време, но концепцията е абсолютно същата”.

Това, че ресторантът се пълни толкова бързо в обедните часове, не ме изненадва, защото центърът на София е фрашкан с работещи хора, а много от тях копнеят за хубава домашна храна, която да замести лесния за набавяне, но не особено здравословен, fast food.

Supa Star
сн. VIBES

“Идеята не е толкова да продаваме супа, колкото да отговорим на една съвременна нужда, свързана с градския начин на живот и непрекъснатото бързане на хората, които правят огромен компромис с храната и с начина, по който се хранят”, продължава Владо. “Стараем се да предлагаме на хората храна, която е приготвена по начина, по който един човек би си я приготвил вкъщи. И да им позволяваме да не се ангажират с това да мислят какво да хапнат днес, за да могат да поддържат един сравнително здравословен начин на живот”.

Supa Star
сн. Supa Stаr

Рецептурникът на Supa Star предлага над 300 супи, които са тествани и модифицирани от екипа на заведението. Рецептите са от цял свят, а някои от супите са емблематични за определени дни. Има ден за супа топчета, ден за рибена чорба и ден за шкембе, например. Освен супи, заведенията предлагат още сандвичи и салати, които са на същата концепция - приготвени домашно. Фокусът обаче остава върху супата. “Не, че на другите неща не се обръща внимание, просто асортиментът не е толкова богат, както при супите”, споделя ни Владо. Естествено, има и десерт.

супа стар
сн. Supa Star

Става ми любопитно дали от Supa Star си водят статистика кои са най-често поръчваните супи от страна на клиентите. Оказва се, че има хора, които трудно се решават да пробват нови неща. Това не ме изненадва до толкова голяма степен, защото бързо припознавам и себе си в това число, макар че едва ли се гордея особено много с ужасния си инат, що се отнася до пробването на непознати храни и рецепти.

супа стар
сн. Supa Star

“Има клиенти, които са традиционалисти и не смеят много да опитват нови неща. Мога да кажа, че например картофената крем супа върви ужасно добре. Има обаче много други интересни супи. Например полската зеленчукова супа с кисели краставички, което може би звучи странно, но е и същевременно адски вкусно. Хората са различни. Някои са готови да опитват, а други си поръчват най-често това, което им звучи познато и не искат да рискуват”.

Supa Star
сн. Supа Star

Питам Владо колко често се обновява рецептурника на Supa Star, като той ми отговаря, че това не е толкова нужно, имайки се предвид, че и сега е трудно да се превъртат всичките 300 супи, които са налични. А лесно ли се прави супа в действителност? И как се прави качествен супа бар?

“Рецептата не е нищо сложно, но има страшно много логистика около организирането на цялото това нещо. А за да се направи както трябва и да няма компромиси с качеството, това изисква малко повече внимание и съответно разходът ти става по-висок”, обяснява Владо, добавяйки, че в Supa Star се използват изцяло натурални продукти. “Всичко се прави тук - на място. Ако ни трябва бульон например, тогава варим кокали. А ако трябва нещо да се сгъсти, тогава се слага картоф. Това са нещата, които ни задържаха на пазара”.

Supa Star
сн. VIBES

А как се стига до идеята за създаването на Supa Star? Тук хвърляме Владо в спомени, който ни запознава с минали неща: “Факт е, че не сме открили топлата вода. Обичаме супа, а в София нямаше места, където да ядеш хубава такава. Обикновено са някакви воднисти истории, а ако не ти я направи баба ти, нямаш шанс да хапнеш хубава супа. Оттам дойде и идеята ни. Дотогава нямахме никакъв опит в този бранш, но всеки стига до някакъв етап, в който си мечтае да притежава нещо свое, а не да робува на някого”.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар