На 23-и и 24-и септември ще се проведе дванайсетото издание на емблематичния пловдивски фестивал НОЩ/Пловдив. Със своята многохилядна публика Нощта е едно от най-големите културни събития в страната, което всяка година превръща Пловдив във водеща културна дестинация. Очаквано, дванайсетата Нощ ще предложи разнообразна програма с над 140 събития на над 70 локации в целия град. Наред с традиционните програми „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“ и „Малката нощ“ фестивалът ще включи и специалната програма „Отворени изкуства“. За нея екипът на Нощта отправя покана към куратори – водещи имена от областта на киното, литературата, театъра и визуалните изкуства, за да разработят специален проект за фестивала.

В направлението за театър ще видим премиерната за България прожекция на постановката „Хамлет“. Автор и селекционер на кино програмата – „Нощта е кино“ пък е  режисьорът Майя Виткова, чийто дългометажен дебют я отведе до престижния фестивал „Сънденс“. Специални гости на събитието са Кристофър Шварц, мениджър на Консерваторията на Американския филмов институт и колегата му Андрю Пагана, които ще представят филмовата програма от института.

Литературата среща театъра в проекта на Стефан Иванов и Станислав Кертиков „Поети срещу актьори“, също част от специалната програма „Отворени изкуства“. Танцът пък среща България с Корея в иновативния проект Common Ground  на Театър „АТОМ“ и Проект UNIT 828384 (Jo Hyun Sang, Kil Seo Young, Lee Jung In, Lee Seung Ju) в „Малката Базилика“. Проектът „Цветът на Космоса“ на френския художник Максим Бондю и куратора Емил Урумов е продължение на миналогодишното им участие в Нощта. Година след като стартираха художественото си изследване на емблематичното кино „Космос“, те ще представят творбите, разработени специално за мястото и за фестивала.

NOSHT OPEN ARTS

Нощта традиционно открива нови пространства за култура, а тази година и ги създава: едно от тях е мобилна сцена на открито – FLUCA Австрийски културен павилион. Основната цел на куратора  на проекта е Урсула Мария Пробст, австрийското архитектурно студио – tat ort и местните архитекти от Студио Дуо е да превърнат карго контейнера в отворена платформа за голям брой публични събития. За програмата ще се погрижат партньорите от SARIEV Contemporary, фондация „Отворени изкуства“, artnewscafé и FLUC (Виена), които ще обживят Австирйския културен павилион с творби на български и австрийски художници до средата на месец октомври.

Другото пространство пък преминава границите на физическото, за да разшири обсега си във виртуалното – това е Creative Media Lab, нова платформа за технологии, интерактивно съдържание и изкуство, водена от израелеца Барак Корен и Петко Танчев.

Програмата „Отворени изкуства“ е допълнена от премиерата на обновената Алтернативна карта на Пловдив с нови маршрути и турове по локациите от тях, както и от съвместния проект на фондацията и галерия SARIEV Contemporary – „15 минути слава“ за вдъхновяващи презентации на млади съвременни художници.

Другата добра новина за почитателите на Нощта е, че повечето музеи и галерии ще бъдат достъпни за посетители и през двете фестивални вечери. А голямата изненада е официалното парти на Нощта на 23 септември, на което специален музикален гост е не кой да е, а световно известният австрийски DJ – Петер Крудер.

Пълната програма на Нощта ще бъде достъпна в специалното мобилно приложение night.bg, което е най-добрият начин да планирате своя нощен тур.

Повече информация и детайли за събитието може да прочете на night.bg.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар