Ако сте почитатели на хитовия телевизионен сериал "Викинги", който вече може да се похвали със солидна фенбаза и в България, няма как да не сте останали впечатлени от суровата, но въздействаща музика, съпътстваща впечатляващите кадри със силните скандинавски мъже, населявали северните части на европейския континент.

Някои от вас може би не знаят, но зад саундтрака на "Викинги" стои реално съществуваща банда, а именно - явлението от Норвегия Wardruna. А в края на този месец, същите тези момчета ще акостират и за първи път у нас, изнасяйки концерт пред българските си фенове в зала 3 на НДК. Феновете на сериала вероятно ще познаят и лидера на Wardruna Айнар Селвик, който се подвизава във "Викинги" и като актьор.

Wardruna са формация, която изпъква дори на препълнената с впечатляващи групи скандинавска сцена. Основен двигател и концептуалист на проекта е мултиинструменталистът Айнар Селвик, дълго време познат най-вече като барабанист на норвежците Gorgoroth. Концепцията на Wardruna отразява огромния интерес на Селвик в областта на скандинавската Древност и Средновековие, на норвежката и исландската народна музика, северния шаманизъм и автентичната староскандинавска писменост – руните.

Групата не се стреми да интерпретира автентична фолк музика, но използва традиционни за района народни инструменти (някои от които ръчно изработени от самия Селвик), за да постигне неофолклорен, често трансов звук.

wardruna_gudvangen_2010_04_large

С първия им албум от 2009 “Runaljod - Gap Var Ginnunga” се поставя началото на своеобразна трилогия, базирана върху древните руни и езическите ритуали, свързани с всяка от тях. Вторият им проект “Runaljod – Yggdrasil”  продължава възходящото развитие на групата – в него има повече хорови включвания, а звукът и представянето на музикантите са ошлайфани до съвършенство.

В периода около издаването на “Runaljod – Yggdrasil” през  2013 музиката на Wardruna достига и до покорилия света сериал „Викинги“ на History Channel. Феновете на сагата реагират моментално още на първото чуто парче на Wardruna – търсят групата в YouTube и масово поръчват плочи и дискове, а екипът на „Викинги“ бързо задълбочава сътрудничеството. Скоро самият Селвик се включва в сериала като актьор, сътрудничи си с основния композитор Тревър Морис и прави специално, оркестрално изпълнение на „Сюитата Викинги“ по време на  Krakow Film Music Festival 2015.

За въздействащата музика на Wardruna, изпълнявана на автентични инструменти и разказваща преданията за викинги и приказни легенди, ще бъде представена на проектирана и изградена специално за  събитието сцена. Заложените нестандартни пространствени и сценични решения, класен звук, мултимедия и осветление дават заявка шоуто да бъде запомнено като първото по рода си в зала 3 на НДК.

EinarSelvik

Домакин на концерта на Wardruna от българска страна ще бъде родната етно/ембиънт алтърнатив рок група Smallman, която отдавна се доказа като една от най-смелите и разпознаваеми банди на независимата музикална сцена в България. Това ще бъде и първи концерт за групата у нас след Transfiguration Festival през лятото, като Smallman обещават един различен и вдъхновяващ лайв на все по-многобройните си фенове.

Интересът към събитието наистина е сериозен, предвид факта, че гостуването на Wardruna у нас е единствената им изява на Балканите тази година. С това столицата ни се превръща в притегателен център за огромната маса почитатели от Румъния, Гърция, Сърбия, Турция и Македония на норвежците. За Smallman пък това е първи концерт след този на Transfiguration Festival през август.

1564_41196075221_9290_n

Организаторите от Transfiguration Fest и НДК съветват феновете да не чакат последния момент, за да се сдобият с билети, тъй като местата ще бъдат ограничени до точно 900, поради заложените и проектирани идейно-концептуални и технически решения в зала 3 на НДК. Билети на място в деня на концерта ще има само в случай, че предварително не са продадени всички 900 броя.

Редовната цена на билетите е 70 лв и могат да бъдат намерени в Билетен център НДК и мрежата на Ticketportal.bg.

Концертът на Wardruna и Smallman e първата активност от календара на Transfiguration Festival за 2016 г. Повече подробности около второто издание на фестивала предстои да бъдат обявени съвсем скоро.


Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар