90 години от рождението на емблематичния български писател Йордан Радичков ще бъдат отбелязани подобаващо от издателство Нике. Специалната дата ще бъде почетена с ново издание на едно от най-важните произведения в неговото творчество - "Ноев ковчег".

Много критици и изследователи определят "Ноев ковчег" като "'най-ключовата книга" в библиографията на Йордан Радичков и кулминация на неговото творчество. Новото издание ще бъде представено на 25 септември от 18:30 часа в изложбената зала на Столичната библиотека на площад "Славейков".

За стойностите на "Ноев ковчег" специално ще говори проф. Маргарита Младенова, която в дейността си на режисьор е работила успешно с покойния български писател. В края на миналата година тя представи собствен прочит на различни фрагменти от неговата работа, събрани в спектакъла "Луда трева".

Ноев ковчег
"Ноев ковчег" - изд. "Нике"

Гостите, които посетят представянето на "Ноев ковчег", ще могат да се насладят и на специално подготвена изложба с илюстрации по текстове от книгата. Автор на рисунките е Ива Димитрова,

"Ноев ковчег" на Йордан Радичков е своеобразно пътешествие в дебрите на Вселената и човешката душа. В него читателят ще намери изключителните истории за един спешен щъркел, за дявола, който обича да се преправя на папуняк, за едно черно куче, което се появява като мираж, за Мао Дзедун, който плаче пред собствения си портрет, както и единствената история в творчеството на Йордан Радичков, разказваща за една неизвестна легенда около залавянето на Васил Левски, а и за много други малки и големи герои, които съставляват цялото сътворение.

Успявайки да изгради огромно разнообразие от персонажи, Радичков успява да построи свой собствен Ноев ковчег, разширявайки и дефиницията на това, което обикновено съвсем формално приемаме като роман. В началото критиците остават смутени от липсата на главен герой, но впоследствие не спестяват комплименти за знаковото произведение. Читателите остават поразени от красивия език на автора и дълбочината на многопластовите истории в романа. Сякаш самият Радичков е бил предопределен да напише "Ноев ковчег" като кулминация в своята кариера.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар