“So never mind the darkness
We still can find a way
'Cause nothin' lasts forever
Even cold November rain”

Guns N' Roses - "November Rain"

Ноември току-що отмина. За първи път от години насам беше един такъв..., абе истински есенен месец. Дъжд, мъгли, слънце, резки промени на температурите. Не знаеш как да се облечеш, когато излизаш сутрин. Слагаш нещо дебело, следобед с досада го носиш в ръка, после, по свечеряване, се ругаеш мислено, че си си забравил чадъра, а за капак на всичко някой самозван автомобилен състезател те е измокрил до кости с любезното съдействие на най-близката до тротоара локва.

После обаче си вземаш топъл душ, сипваш си чаша вино и истински се наслаждаваш на тежките капки и шарените листа, които падат във вече споменатата локва. И заспиваш здрав, спокоен сън, приятно сгушен под одеалото. Да, странен месец е ноември, спор няма...

В самото му начало има една дата, която, за добро или лошо, с времето се е превърнала в символ на свободата. Гай Фокс? 1605-а? Remember remember the fifth of November? Всички знаем за, а някои дори се възхищават на опита за осъществяване на Барутния заговор. Не заради това да се взриви някаква сграда с неколкостотин самодоволни идиота в нея, а заради безпрекословната жертвоготовност да изкрещиш „Писна ми от вас!!!“ в лицето на банда дебили, които ежедневно те унижават, смучат и, в крайна сметка, превръщат в дебил.

Днес му викаме промяна на статуквото, но общо взето нищо не променяме. И Гай Фокс нищо не е променил, но това е друга тема, поне се е опитал и е дал вдъхновяващ пример. Или пък е бил терорист, каквито според сегашните критерии са били също така Левский, Ботьов, Бенсковски. Не знам. Объркан съм. И ноември е объркан. Явно непостоянството на метеорологичните условия влияе някак шизофреноидно на человеческото племе.

Не е само до обличането на едни или други дрехи, до вирусите, кихането, дъжда, вятъра, зловещо оголените клони на дърветата, веселите цветове на листата, удоволствието да слушаш как вятъра ги брули преди разсъмване или красотата на изгрева. Не. Нещо друго е изначално втъкано в този месец и никой не може да ме убеди в противното. Не, че някой се е опитвал, но...

Ноември наистина започва ударно, защото само два дни след Барутния заговор, разбира се няколко века по-късно,  започва... Октомврийската революция. Да, грешката е правилна. Октомврийската революция всъщност е ноемврийска. Защо ли? Питайте Юлианския и Григорианския календар, не мен. Аз даже и за лятното и зимното местене на часовете не мога да ви дам каквото и да било логическо обяснение, пък камо ли за изчезването на две седмици от летоброенето.

Та, Октомрийската революция всеки може да си я разглежда според собствената си гледна точка, както и начинанието на Гай Фокс, но никой не може да отрече, че е оказала изключително сериозно влияние върху развитието на съвременния свят. Включително и до наши дни. Не ми се ще да изброявам. Трудно ми е да създам баланс между добро и зло, произтекло от нея, макар и все още по разни рехави митинги симпатични старчета с изкуфял поглед да стискат в треперещите си ръце червеното знаме със сърпа и чука.

Нашият десети ноември умишлено ще го подмина, той така или иначе не се е случил. Просто е бил. За протокола. Битийното е различно, да. И него всеки може да разглежда от собствената си камбанария (съдейки по опорните точки на доходите и връзките си), но на житийно ниво всичко си е същото, това никой не може да отрече.

И други важни ноемврийски дати, доказващи психоделичността на този месец ще подмина, и то с най-голямо удоволствие. Доста известни личности, повечето от които отново противоречиви, са родени през ноември. Но, това е друга бира, както се казва.

Лично за мен едновременно най-забавно, отвращаващо, озадачаващо и, ако щете, разочароващо ми е противоречието между четвъртия четвъртък и четвъртия петък на ноември. Сигурно и това знаете, но аз да си кажа. В първия от двата дни американците празнуват Деня на благодарността. Легендата твърди, че едни от първите английски заселници в Северна Америка били изненадани от тежка, рано настъпила зима. Аха да не оцелеят и местните жители, които така скудоумно продължаваме да наричме индианци, им се притекли на помощ с провизии.

Затова и се благодари на всички, хората се събират и се замислят за преходността на материалното, всемогъществото на висшите сили и непреходността на човещината. Поне така е на пръв поглед. Същите тези „индианци“ после векове наред са избивани като дивеч из прериите, затваряни са в резервати подобно на стадни животни и са унижавани в знак на благодарност, но както и да е. Защо да навлизам в подробности, като е време да си тресна от масата най-силния коз в защита на тезата, че е хубаво, че ноември свърши и ни чака всепречистващата сила на зимата? Black Friday, дами и господа!

Е, нЕма такова животно! Представете си, че някъде в Галактиката срещнете извънземен и започнете да му обяснявате (незнайно по какъв начин, но той ви разбира), че homo sapiens е най-висшата форма на живот. Пичът се въодушевява и ви казва да го доведете на нашата прекрасна синя планета. Кацате в произволно избран голям град в произволно избрана страна, числяща се към така наречената западна цивилизация в последния петък на ноември. Баш пред някой мол...

Е, ако успеете да убедите вашият нов инопланетен приятел, че маларийният плазмодий е по-нисш вид от човека, здраве му кажете! Първият ден на коледното пазаруване ли!? Каква Коледа бе!? Та това си е чисто изтребление! Бой за вещи, от които нямате нужда и чрез които искате да си доставите твърде съмнително удоволствие или да си купите „любовта“ на околните.

Преди само се присмивах, като по новините, спазвайки небезизвестната лоялност на съвременните медии към корпорациите, започнат да обясняват как наближавал Черния петък. Напоследък обаче се сблъсках с него и в интернет, и на живо, минавайки по улиците на сравнително малкия град, в който живея.

Е, няма такава простотия! Неволно в главата ми се загнезди асоциация с антилопи гну, които пресичат някоя река в Централна Африка по брод, около който удобно са се настанили търпеливо очакващи ги крокодили. Да, но в този случай крокодилите са собствениците на магазините.

Честито, крокодили, за десетте милиарда долара, които хамнахте само за един ден. Честито животни, за „промоциите“, за ръгането на лакти в ребрата, юмруците, висенето по нощите пред магазините в очакване да отворят. Честито и на нашенската фауна, че така неотлъчно следва светлия ви пример. Честито!

Честито и на нас, дето не сме тръгнали подир стадото, че ставаме все по-малко. Нека за благозвучие да обединим последния четвъртък и последния петък на ноември в един празник и да го наречем Дни на лицемерието и скудоумието. И да пием по едно, че ноември свърши...

Автор

Стоян е най-мъдрото попълнение на VIBES.BG. Автор е на книгата "Северозападен романь", а съвсем наскоро на бял свят се появи и втората му творба "Автономията????". Торлака може с часове да ви говори за история, без да ви отегчи дори за миг. А ако на масата има и бутилка хубава домашна ракия, душевната нирвана за всички е гарантирана.

Напишете коментар