Нина и Иванка Ежови са двете сестри, които полагат основите на вдъхновяващата фейсбук страница Positive Psychology Net. Определят я като уеб семейство, предназначено за всички, които искат да получат полезни и качествени знания, свързани с психологията, съвременния начин на живот, семейните и родителски отношения, и сексологията. Живеят в Лондон и професионално се занимават с психология. А целта, която си поставят, е да предоставят достъпна информация по теми, по които често българите се притесняват да говорят.

Отскоро имат и свой сайт, който можете да разгледате ето тук. В аванс ви съобщаваме, че предстои любопитна колаборация между VIBES и Positive Psychology Net., повече за която ще разберете в настоящето интервю. 

Представяме ви Нина и Ваня - две от най-позитивните и вдъхновяващи личности, с които имах щастието да се запозная. Благодаря ви за разговора, за мен беше истинско удоволствие!

Здравейте, Нина и Ваня. Да започнем нашето интервю с нещо положително: имате ли любима мисъл, която винаги ви действа позитивно и зареждащо?

Ваня: Здравей, Стаси! Нямам определена мисъл, а по-скоро дума: надежда. Надеждата спрямо бъдещето и хората винаги ме е карала да напредвам. Често близките и колегите ме определят като човек, вярващ безрезервно в хората.

Нина: Аз нямам мое любимо мото, но фразата, която обичам да си повтарям, е „Всичко се подрежда по най-правилния начин“. В моменти на трудност си казвам „И това ще мине“. Важното е човек да умее сам да си дава кураж и да се прави щастлив, за да може да го получава и от външния свят.

Разкажете ни как се роди Positive Psychology Net.

Нина: Със сестра ми живяхме разделени дълги години, тъй като тя реши да замине да следва във Франция. След като се премести в Лондон, с нея заживяхме заедно и освен многобройните общи интереси и теми, психологията също се оказа вдъхновение и за двете ни. Искахме да създадем нещо наше, което изцяло отговаря на същността ни, свърза ни и чрез което можем да докоснем и запалим искра в повече хора, изразявайки себе си. Така се роди проектът Positive Psychology Net. Страстта ни към психологията беше ключовият елемент и сме изключително щастливи, че тази идея се реализира.

Вие сте психолози, живеещи от дълги години в чужбина. Защо създадохте този проект на български език?

Нина: В страни като Англия и Франция, психологията е широко разпространена и изследователите не спират да я усъвършенстват. Една университетска програма по психология например е съвкупност от лекции, семинари, уъркшопове, научно-изследователска дейност, работа с висококвалифицирани специалисти, практика и съдържа многобройни елементи, които спомагат за изграждането на професионалиста-психолог. Тъй като сме продукт на Запада и системата тук е коренно различна и многопластова от тази в България, решихме, че със знанията, които имаме, бихме могли да бъдем полезни на тези, които нямат толкова голям достъп до актуална информация. Една от основните цели на проекта е да достигнем до обикновения човек, този който търси път и начин да разбере по-добре себе си. Създадохме проекта първо на български, тъй като в България все още психологията не е достатъчно добре развита като дисциплина.

В България психологията е една от най-желаните специалности в университетите. Защо е така, според вас? И имате ли наблюдения върху приложението ѝ в родината ни?

Нина: Психологията е доста „модерна“ наука и на Запад. Това вероятно е и причината хората да я избират. Имам познати колеги, които завършиха бакалавърска и магистърска степени по психология в България и въпреки това трудно се реализират, като повечето от тях дори не работят по специалността, за съжаление.

Ваня: Българинът няма все още културата да посещава психолог, а по скоро би си помислил : "Аз да не съм луд". Друг е въпросът, че в България няма законодателен орган, който да защитава професията и да налага правила за нейното практикуване. Обикновеният човек не знае каква е точно дейността на психолога, неговото образование, дипломи, техники и подходи. Една от причините да работя във Франция и Англия е фактът, че професията е строго регулирана и по този начин защитава пациентите, както и нас – професионалистите. Чувствам се сигурна, знам точно какво се изисква от мен и какви са границите на моята практика. Друг основен проблем в България е финансовата инвестиция. Мисля, че много хора биха се консултирали с психолог, ако имаха финансовата възможност.

Защо вие самите избрахте да се посветите на тази специалност? Какво точно специализира всяка от вас?

Ваня: Не съм правила избор, тя ме избра. Психологята за мен е хоби, интегрална част от живота ми, в никакъв случай не е професия. Това прави моята сила и на това дължа успехите си. Специалностите ми са клинична психология и научно-изследователска дейност в сферата на детското и семейно здраве. Правя дизайн и тествам психотерапии, насочени към деца, болни от неизлечими болести и техните родители, с цел подобряване на семейната комуникация и изживяване на болестта. С колегите работим на международно ниво, като се стараем да адаптираме терапиите към различните държави, езици и култури. Невероятно е. Щастливци сме.

Нина: Аз вярвам, че всеки човек, дълбоко в себе си, знае с каква мисия е дошъл и какво е неговото призвание. Като дете не съм мечтала да стана психолог, но с течение на времето осъзнах, че доста добре анализирам ситуации, хората около мен ме търсят за съвет и се чувставам щастлива, когато съм полезна на другите. Тогава си дадох сметка, че това е моят професионален път. Специалзирам в две сфери - Бизнес Психология и Когнитивно-поведенческа терапия.

У нас подобни теми са все още табу – посещението при психолог например, което в много развити страни е рутина, тук се приема като нещо срамно. Какви са причините?

Нина: Когато човек има проблеми, с които не може да се справи сам, често първата и нормална реакция е да ги отрече и да си каже „Не е възможно! Не може да се случи на мен“. Това е и причината хората да не искат да повярват и да признаят пред себе си, че нещо наистина сериозно се случва. Както вече споменахме, има го и това схващане, че ако имаш нужда от психолог, значи си луд. На Запад срещата с психолог се приема за нещо нормално и хората не се притесняват да говорят за това. Понякога просто трябва да се довериш и да позволиш на някой друг, компетентен в областта си, да ти помогне, мислейки единствено за себе си, а не за това какво ще кажат другите.

Има ли индикация, според която на човек трябва да му „светне червената лампичка“, че има нужда от подобна среща със специалист?

Нина: Най-често пациентите търсят помощ от психолог тогава, когато усещат, че вече не могат да се справят сами. Ако човек изпитва стрес, емоционално изтощение и чувства, че сякаш се върти в омагьосан кръг и не вижда изход, трябва чужда помощ. Хората трябва да се научат да бъдат по-доверчиви и да гледат на психолога като на „мост“ между един объркан в момента свят и ново начало.

Ваня: Всеки човек е различен. Ако вижда продължителна разлика в поведението, емоциите и мислите си, той трябва да си даде сметка, че нещо се случва и да потърси помощ. Колкото да сме силни и смели, има моменти, в които ни трябва чужда намеса.

Сякаш все повече млади хора страдат от депресивни състояния – какви са първите стъпки да си помогнем сами в подобна ситуация и какви – тези на близките ни, забелязали положението, в което се намираме?

Ваня: Трябва да приемаме нашите слабости и да си позволяваме да сме слаби. В това няма нищо лошо. Когато не се чувстваме добре, трябва да си го признаем. Това ще ни помогне да предприемем действия. Човек има нужда от действия, но мисли твърде много. Близките не трябва да се страхуват да споделят техните наблюдения. Това, което прави едно семейство здраво и щастливо, не е само любовта, а комуникацията. Трябва да се разговаря и споделя, за да вървят всички в една посока.

Всъщност има ли практики, според които сами можем да се грижим за доброто здраве на психиката си?

Нина: За никого не е тайна, че тялото и психиката ни са свързани  и за да бъдем здрави, трябва да постигнем балнас между тях. Може би най- важното правило е да правите само и единствено нещата, които ви носят удоволствие. И ако за постигане на добра външна форма, ни е необходима здравословна храна и хранителни навици, то за психиката важи абсолютно същото. „Слагайте“ само хубави мисли в ума си, тревожете се по- малко и сведете стреса до минимум. Създайте си среда, в която се чувставате добре и хармонични. Правете всичко, което ви носи позитивизъм и ви кара да се чувствате добре и щастливи.

Ваня: Напълно съгласна съм с Нина. От друга страна, трябва да внимаваме с "автотерапията". Много мои клиенти ми казват, че са опитвали да четат книги, статии, да посещават уебинари или семинари, но това не им е помогнало, защото са усещали липсата на професионалист. Ако човек мисли, че има проблем, добре е да се допита до специалист.

Да се върнем отново на Positive Psychology Net. – какви са темите, които разглеждате?

Нина: Когато създадохме Positive Psychology Net., за нас беше важно да създаваме авторски статии по теми, които са актуални и които вълнуват аудиторията и съвременния човек. Пишем за съвременния начин на живот, здравето, сексологията, родителите и децата, като всяка тема е свързана и обхваща определен психологически спектър. Имаме и рубрика, в която представяме любими наши книги и една „Не-обикновена“ такава, в която разказваме за хора, които ни вдъхновяват и които мечтаят и се реализират с лекота.

Предстои съвместна колаборация между VIBES и Positive Psychology Net. – какво да очакват нашите читатели от нея?

Ваня: За нас VIBES е един от най-добрите сайтове в България, отразяващи модерния живот, начин на мислене на младите хора, както и културните и музикални събитията на национално и международно ниво, маркиращи нашето ежедневие. Целта е да свържем интернет платформите и творчеството ни, за да могат повече хора да научат полезни и интересни факти за събитията, отразявани от VIBES, погледнати през призмата на психологията. Мислим, че ще се получат интересни статии. (усмихва се)

На какво ви научи психологията?

Нина: Най- важното, на което психологията ме научи, е че за всеки проблем има решение, независимо колко голям ни се струва той. Научи ме да се отнасям с повече отговорност към себе си. Психологията за мен е една симбиоза - помагаш на другите и в същото време помагаш и на себе си. Прекрасно е. (усмихва се)

Ваня: Научи ме на толерантност, приемане на различията, човечност, вяра в живота, любов към мен самата и пътеки към намиране на щастието. Не е малко... Днес съм много богат човек. Пожелавам го на всички.

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

1 коментар

Напишете коментар