Николай Митев е професионален сватбен фотограф с 8 години опит в бранша, който в портфолиото си има над 300 сватби в почти всички големи градове и курорти на България. Решава да събере опита си в едно ръководство, което, подозираме, скоро ще се превърне в наръчник на всяка бъдеща булка, а именно книгата "Моята мечтана сватба". 

Кои са безопасните места, през които да преминем, елегантно стъпвайки върху минното поле на сватбената организация? Това си говорим в следващите редове.

Да започнем отначало: кога се насочихте към фотографията и защо я избрахте за своя професия?

В известен смисъл никога не съм се насочвал към фотографията. Много рядко снимам заради самите снимки. Това, което ме е вълнувало, е запазването и архивирането на човешки моменти. Не съм бил фотограф, преди да стана сватбен фотограф. В известен смисъл и не съм избрал тази професия. Ужàсен съм в избирането (усмихва се). Нещата се получиха много по-лесно. Нещо, което правих с голямо удоволствие в свободното време, почти магически започна да ми носи приемливи приходи, без да се налага да правя някакви компромиси. Беше логично да напусна другата ми работа.

Имах голям късмет. Когато започвах да се занимавам, сватбената фотография в България беше в преломен момент – напредъкът на дигиталната техника и все по-големия брой интернет потребители, в това число и развитието на социалните мрежи, създаваше нови правила и даваше нови възможности. През 2007 година беше много по-лесно да започнеш да се занимаваш със сватбена фотография, когато имаше още 3-ма сватбени фотографи с реално привличащи клиенти сайтове, спрямо през 2017 година, когато само курсовете от сватбени фотографи за сватбени фотографи са сигурно 30 (усмихва се).


Как се озовахте в света на сватбената фотография?

Отново с късмет. Бях гост на сватба, където останах впечатлен от фотографа.  Той се съгласи да му асистирам на няколко сватби, а аз му направих сайт. Няколко приятели ме ангажираха да им снимам сватбите. Натрупах портфолио от тях и след това дойдоха и първите платени ангажименти. Днес е малко по-трудно да намериш кого да снимаш, ако нямаш опит, а още повече да направиш портфолио от това –  хората виждат много повече изображения ежедневно, разглеждат снимките на техните приятели във Facebook и искат също да получат красиви кадри, което пък се постига с все повече техника и опит.

Какво е чувството да си на сватба почти всяка седмица?

Не знам дали има друга професия, която да предоставя такава възможност. Предполагам, че някой  антрополог или народопсихолог би си изскубал косите, ако разбереше какво изпуска.

Ежеседмично се докосвам до живота на цяла палитра от хора в различни социални слоеве, с различни занимания, различен произход, народност, възгледи за живота.  Вълнуващото е, че тези хора винаги са поставени в една и съща ситуация – мерило, което ми позволява да правя адекватни изводи за света около мен.   Вярвам, че сватбите ми помогнаха да стана  по-позитивен човек, с когото е приемливо приятно да се общува.


Всъщност работата е изключително отговорна, защото върху фотографа пада тежката задача да заснеме всеки един малък и голям момент от събитието – как успявате да не пропуснете важните за булката и младоженеца детайли?

Да си признаем честно, отговорна е работата на хирурзите, пожарникарите, водачите в транспорта...  Работата на сватбения фотограф е пипкава.

В едно събитие със  100+ действащи лица, с 5 локации на провеждане, с  двуцифрено число стъпки в програмата всъщност има предостатъчно моменти, от които да улавяш емоции, вълнения, хумор, настроения, причудливости.

Съществува и известна тенденция в сватбената фотография да не се преследват до степен на умопомрачение всички типично заснемани моменти – моментът на подписа, в който химикалът е допрял хартията, моментът, в който менчето лети или пък моментът на закичването на бутониерите. Когато фотографът отделя цялото си внимание на плануваното, той има реална възможност да изпусне вълнуващото.

И като споменахме булките – капризни ли са бъдещите госпожи? Имате ли случай в практиката си, който няма да забравите?

Обичам да приемам предизвикателството на общуването и работата с много взискателни младоженци. Задачата е или да реализираш това, което те желаят, или да поставиш нещата по такъв начин, че те да продължават да са уверени в твоите възможности и едновременно с  това сами и без натиск да коригират вижданията си в реалистичен хоризонт. Старая се минимално да използвам частицата „не”.

По повод нетипичните младоженци, всички от сватбения бранш си имаме своите истории. Работих с булка, с която бяхме разменили над 400 имейла по повод работата ни. Като цяло имам щастието да се привличаме с разбрани хора.

Преди около месец излезе дебютната Ви книга, посветена на сватбената фотография: „Нашата мечтана сватба“. Какво ще открият в нея читателите?

Практичен, лек за четене и надявам се забавен наръчник за организиране на сватба: от връчването на годежния пръстен до разрязването на сватбената торта. Перефразирам едно от ревютата на книгата - гледната точка била подчертано мъжка, тоест повече практични съвети за графика, за общуването с професионалистите и почти никаква информация за последните тенденции в сватбения педикюр. Доста ми допада като кратко описание какво може да се очаква от книгата.


И един последен въпрос: снимате ли за удоволствие и извън сватбената тематика? Кои са любимите Ви сюжети?

Много обичам да снимам с телефона си – снимам жена ми, нашите приятели и близки, какво се случва около нас. Напоследък сериозно се захванах да качвам снимки и информация в Google Maps. Харесва ми, когато получа автоматизираното съобщение от Google „Снимките Ви са голям хит!”. Случва се всеки път, когато снимките ми стигнат до определен брой показвания (усмихва се).

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар