Познавам работата на Николай Божилов отдавна. Спомням си, че за пръв път открих модното му творчество, когато спечели престижния конкурс Triumph Inspiration Award през 2010 година. Напълно логична стъпка след това беше появата на бранда му, носещ неговото име – NIKOLAY BOZHILOV. Всяка колекция, която Ники създаваше, беше концептуална и посветена в дълбочина на идея, на пръв поглед нямаща нищо общо с модата. На втори обаче ставаше видим един незабележим отначало синхрон, обединяващ уж пълни противоположности. Така например преди няколко месеца се роди колекцията BLACK SPACE, вдъхновена от астрономията. А само преди дни дебютът си направи INSECTIC, инспирирана от света на насекомите.

Мода в най-чистата ѝ форма. Деликатна и изящна, детайлна и прецизна. Този сезон бляскава. Срещаме се с Николай Божилов, за да ни разкаже от първа ръка подробности за новата си колекция, новия шоурум и новите планове, разбира се.

Как си, Ники? В края на годината ни изненадваш с нова колекция и нов шоурум. Няма как да не започнем отзад напред тогава, питайки те какво да очакваме тогава през следващата година?

Отлично, чувствам се много удовлетворен от изминалата година. Надявам се следващата година да е също така динамична, различна и продуктивна. Със сигурност планирам нови колекции и нови проекти. Ще има много работа, надявам се.

Новата ти колекция носи името INSECTIC и се подразбира откъде идва вдъхновението ти за нея, но би ли ни разказал малко повече?

Капсулната колекция изследва формите, текстурите и цветовете при едни от най-дребните представители на животинския свят и ги редуцира в дрехи за съвременния дамски гардероб. Тя е изградена на базата на основни представители на насекомите, като мащабирано наподобяват формите и принципа им на устройство. Редуват се и се смесват твърдо и меко, плътно и прозрачно, мат и гланц, вталено и обемно.

На какви материи заложи този път? Защо?

За моделите използвах материи, които асоциират с текстурите при насекомите, бляскави като лак, мъхести като кашмир, преливащи като коприната.

Всички твои колекции са концептуални. Защо избираш този подход, а не се стремиш към масова мода, която вероятно би ти донесла повече продажби? Какво те мотивира да продължаваш да вярваш в качествената мода? 

Това е моя потребност , като творец имам нуждата да се изразявам, да развивам идеите си, да имам позиция. С правенето на масова мода това би било невъзможно.

За мен е важно да съзадавам качествен продукт и макар с по-малка, но качествена публика.

Каква е жената на NIKOLAY BOZHILOV?

Силна, активна, нестандартна, елегатна, успешна, със завишен естетически вкус, с една дума – личност!

Харесва ли ти какво виждаш по улиците на София в модно отношение? Отдавна е ясно, че стилът не се купува единствено с пари, но какво все още липсва на българката, за да разбере например, че палтото не е нужно да е само и единствено в черно и че дънките имат и други разновидности, освен slim моделите?

Да, стилът не се купува с пари, но е важно да се култивира с годините, да имаш представа за пропорция, за цвят и за материя. На българката ѝ липсва любопитство, да се интересува повече, да си сверява часовника, да бъде жена от XXI век. И ако преди е имало ограничен достъп до информация, то сега имаме интернет и с няколко клика  може да се ориентираш. Въпросът е да имаш желание да изглеждаш по-добре, да представяш себе си по-добре пред света.

Кои, според теб, са вечните класики, на които трябва да заложим, когато подбираме гардероба си?

Бяла риза, кожено яке, кашмирено палто, класически продукти, които всеки сезон може да видим разработени в различни дизайнерски концепции.

А експериментите, които да опитаме тази зима?

Любимите ми провокации този сезон са повечето блясък в текстурите, палтата с процепи за ръцете и комбинациите между твърдо и меко.

Къде можем да открием твоите творения, кой е новият дом на NIKOLAY BOZHILOV?

Новият ми шоурум и ателие се намира на бул. „Патриарх Евтимий“ 80 - едно минималистично и уютно пространство, в което се раждат и реализират идеите ми.


Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар