Винаги очакваме новите колекции на Николай Божилов с огромно нетърпение, защото знаем, че ни е подготвил среща с модата в най-чистата ѝ форма: минималистична, балансирана и наистина изящна.

Такива са и най-новите творения на лейбъла NIKOLAY BOZHILOV, които ви показваме първо във VIBES, заедно с кратко интервю с талантливия дизайнер.

Колекцията носи името #BLACK_ или както е цялото ѝ наименование – BLACK SPACE. Вдъхновена е от небесните тела и астрономията, а моделите изследват тъмното пространство, от което сме заобиколени, връзката ни с космоса и неизбежното приближаване към него.

Защо този сезон се насочи към космоса?

Ники Божилов: За съжаление, не защото съм станал астронавт, реших да погледна нагоре и да помисля за това, което ни заобикаля, но не можем да видим с просто око. Във всяка своя колекция интерпретирам конкретна наука, в тази обърнах поглед към астрономията.

Капсулната колекция включва 16 модела, до един вдъхновени от черната материя и от небесните тела, намиращи се над нея. Сред имената на дрехите са „галактика“, „комета“, „астероид“, „черна дупка“, „звезда“ и други. Дизайнът, разбира се, е вдъхновен от естетиката и концепцията на NIKOLAY BOZHILOV.

Дизайнерът признава, че това е най-функционалната линия, която е представял до момента. Виждаме неостаряващи, „timeless“ дизайни, осъществени с минималистичен подход, балансирани сребърни акценти и свободни силуети с геометричен характер. Колекцията носи логиката на етичната мода и най-важното: всички конструкции следват принципа “zero waste” или използване на целия плат, без никаква загуба на материала. Основните материи са вискоза, еластична ажурна ликра, студена вълна и полиестър в цветовете на черното и сребърното.

А откъде идва името на колекцията? Идеята зад “BLACK” е ясна, но какво ще ни кажеш за # и _?

Ники Божилов: Името на колекцията всъщност е BLACK SPACE, но реших изписването и да включва #, за да може да функционира в социалните мрежи като хаштаг  и _ като символ на бутона space, който присъства в клавиатурата ни. Идеята е за по-съкратено изписване и символно значение.

Тъмните облекла са предназначени за гардероба на съвременната жена–личност.Те подчертават нейната идентичност, което в миналото, настоящето и бъдещето е най-важното за всяка жена, носеща  концептуална дреха.

Кои са дамите, които ще разпознаят себе си в колекцията #BLACK_?

Ники Божилов: Дамите със завишена естетика, минималистично разбиране за модата, които се усещат специални и естествено обичат модата.

Космическо явление ли е жената-личност?

Ники Божилов: Надявам се да е все по често земно присъствие, отколкото космическо явление.

Визуалната концепция към колекцията #BLACK_  е реализирана от фотографа Васил Германов. Гримът и прическата са дело на топ гримьора Марина Младенова, а в ролята на модел влиза актрисата Дария Симеонова.

Колекцията можете да откриете в шоурума на дизайнера, който се намира на столичния бул. „Черни връх“ 47, както и в сайта или във фейсбук страницата на бранда.

Още от FASHION VIBES:

Нора Шопова пред VIBES: За третата корица на VOGUE

Елена Урумова или една дантелена история за бельо и рози

Един FINGAH в стрийт модата

Автор

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Напишете коментар