Николай Божилов пред VIBES: За BLACK SPACE и жената-личност


Винаги очакваме новите колекции на Николай Божилов с огромно нетърпение, защото знаем, че ни е подготвил среща с модата в най-чистата ѝ форма: минималистична, балансирана и наистина изящна.

Такива са и най-новите творения на лейбъла NIKOLAY BOZHILOV, които ви показваме първо във VIBES, заедно с кратко интервю с талантливия дизайнер.

Колекцията носи името #BLACK_ или както е цялото ѝ наименование – BLACK SPACE. Вдъхновена е от небесните тела и астрономията, а моделите изследват тъмното пространство, от което сме заобиколени, връзката ни с космоса и неизбежното приближаване към него.

Защо този сезон се насочи към космоса?

Ники Божилов: За съжаление, не защото съм станал астронавт, реших да погледна нагоре и да помисля за това, което ни заобикаля, но не можем да видим с просто око. Във всяка своя колекция интерпретирам конкретна наука, в тази обърнах поглед към астрономията.

Капсулната колекция включва 16 модела, до един вдъхновени от черната материя и от небесните тела, намиращи се над нея. Сред имената на дрехите са „галактика“, „комета“, „астероид“, „черна дупка“, „звезда“ и други. Дизайнът, разбира се, е вдъхновен от естетиката и концепцията на NIKOLAY BOZHILOV.

Дизайнерът признава, че това е най-функционалната линия, която е представял до момента. Виждаме неостаряващи, „timeless“ дизайни, осъществени с минималистичен подход, балансирани сребърни акценти и свободни силуети с геометричен характер. Колекцията носи логиката на етичната мода и най-важното: всички конструкции следват принципа “zero waste” или използване на целия плат, без никаква загуба на материала. Основните материи са вискоза, еластична ажурна ликра, студена вълна и полиестър в цветовете на черното и сребърното.

А откъде идва името на колекцията? Идеята зад “BLACK” е ясна, но какво ще ни кажеш за # и _?

Ники Божилов: Името на колекцията всъщност е BLACK SPACE, но реших изписването и да включва #, за да може да функционира в социалните мрежи като хаштаг  и _ като символ на бутона space, който присъства в клавиатурата ни. Идеята е за по-съкратено изписване и символно значение.

Тъмните облекла са предназначени за гардероба на съвременната жена–личност.Те подчертават нейната идентичност, което в миналото, настоящето и бъдещето е най-важното за всяка жена, носеща  концептуална дреха.

Кои са дамите, които ще разпознаят себе си в колекцията #BLACK_?

Ники Божилов: Дамите със завишена естетика, минималистично разбиране за модата, които се усещат специални и естествено обичат модата.

Космическо явление ли е жената-личност?

Ники Божилов: Надявам се да е все по често земно присъствие, отколкото космическо явление.

Визуалната концепция към колекцията #BLACK_  е реализирана от фотографа Васил Германов. Гримът и прическата са дело на топ гримьора Марина Младенова, а в ролята на модел влиза актрисата Дария Симеонова.

Колекцията можете да откриете в шоурума на дизайнера, който се намира на столичния бул. „Черни връх“ 47, както и в сайта или във фейсбук страницата на бранда.

Още от FASHION VIBES:

Нора Шопова пред VIBES: За третата корица на VOGUE

Елена Урумова или една дантелена история за бельо и рози

Един FINGAH в стрийт модата

Станислава Симидчийска

Станислава е един от основателите на VIBES. Филолог по образование и автор по призвание. Пада си по книги, бяло вино и котки, може и да не са в този ред. Разполага със заразително чувство за хумор, но не ви пожелаваме да попадате под неговия прицел.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни