Представете си, че имате мечта. Голяма мечта. Макар и пътят до осъществяването й да не е лесен, вие влагате всички възможни сили, средства и време, за да си скъсате задника от работа и да я направите реалност. Без нищо да ви идва наготово, без финансиране "отгоре" или без да имате някого, който най-любезно да ви "побутне" на правилния път. Трудно звучи, нали? Често обаче така стоят нещата с мечтите. За мнозина от нас - най-големите предизвикателства в животите ни. Бедни са онези, които нямат такива.

Подобна е и историята на младия български режисьор Андрей Андонов и неговия напълно независим проект "Никой", който Андрей се опитва да финансира изцяло с лични и частни средства. Без помощта на държавата. За целта Андрей стартира и кампания за финансиране в Indiegogo, чрез която всеки един от нас може да подкрепи българското независимо кино и да помогне за успешното завършване на "Никой".

"Никой" е независим пълнометражен игрален филм, който проследява как една млада жена преживява тотална трансформация в рамките на три дни", разказва ми Андрей и продължава: "Вера главната героиня попада в един чужд свят, нова реалност създадена от внушителните и мистични Родопи. Често се шегувам, че "Никой“ е филм комбинация между скандинавското и френско кино, заснето в Родопите. Историята преминава през различни повратни точки и обрати, Вера – изиграна от Гергана Плетньова, се сблъсква с проблемите идващи от миналото и тези които идват от желанията й свързани с  бъдещето".

В ролите в "Никой" се въплътяват известни имена от киното и театъра, като Гергана Плетньова, Стоян Радев, Силвия Петкова, Кристиян Милатинов и Йорданка Ангелова.

Андрей Андонов добавя, че от самото начало той и неговият екип са взели решение проектът да бъде независим, колкото и трудно да изглежда това. "

"В България нямаме традиции в това държавата да застава зад провокативни и авангардни истории, още повече разказани от дебютанти. За справка най-успешните два филма за последните двадесет години са  дебюти и отново независими продукция – "Източни пиеси" и "Урок". Затова решихме да не губим нерви, финанси и време с това да се пускаме по конкурси и сесии, а направо да вложим цялата си страст и умения в това да намерим пари и ресурси, от частни и лични средства. И успяхме! Тоест, за да отговоря директно, стартирахме като независими с напълно  осъзнато решение и стратегия да продуцираме напълно самостоятелно от институции, фондове, схеми и т.н.  Което разбира се води след себе си позитивите, но и негативите".

Кампанията на "Никой" в Indiegogo можете да подкрепите ТУК, а Андрей със задоволство споделя, че засега събирането на средства се развива добре. Кампанията приключва на 30 октомври, като дотогава разполагате с предостатъчно време, за да подкрепите проекта.

12162417_10153251482678284_538252639_o

"Засега кампанията върви много добре, доста хора откликнаха, а все още не сме впрегнали контактите си от чужбина, защото залагаме първата половина на кампанията изцяло на българска подкрепа от нашите приятели и фенове на "Никой", заявява младият режисьор и продължава: "Сега навлизаме в един очакван спад, който всяка кампания преживява, но ние имаме стратегия как да възбудим наново интереса и популярността на кампанията. Така че засега всичко е на шест. При сценарий, в който не успяваме да съберем нужните пари от Indigogo, се променя само датата на завършване на филма, понеже ние със сигурност ще намерим по един или друг начин финансите. Но всеки начин изисква различно време за реакция".

Става ми интересно какви са трудностите, пред които един млад български режисьор, на мястото на Андрей Андонов, се сблъсква в реализирането на подобна смела мечта.

"Тотално обсебване и посвещаване на живота си на проекта, пълно е с множество лишения, както финансови така и психологически, отдаваш се на проекта и твоите нужди и желания остават на втори план", обяснява ми той. "Занимания и хобита, които са били част от теб изчезват, социалните контакти рязко намаляват, ставаш като отшелник, който пише някаква книга. Но когато видиш как нещото, в което си вложил последните три години от живота си, въздейства на хората, как се създава нещо от нищо, как хората и екипа които създават тази магия, обединяват всичките си усилия и талант, за да може наистина да се получи нещо качествено и смислено. Тогава всичко се преживява много по-лесно, дори не бих казал, че възприемаш трудностите и проблемите като нещо страшно, а по-скоро като нещо вдъхновяващо и живо. Животът е риск, а киното е изпълнено с рискове, а независимото ниско бюджетно кино е изпълнено с много повече неизвестни фактори и рискове, но е изключително живо и емоционално".

12165932_10153251480748284_1585521450_n

Щом не се търси помощта на държавата, на кого тогава разчита Андрей и екипът му, за да се завърши работата по проекта?

"Разчитаме на абсолютно всички", доверява ми Андрей, продължавайки: "В различните етапи от продукцията бяха въвлечени различни по вид партньори. Има няколко инвеститори, доста лични средства от продуцентите, сега и с тази кампания имаме много приятели, които даряват кой колкото може, в замяна на различни малки награди, или някои направо си купуват филма, или целия пакет от проекта "Никой", който включва игралния филм, документалния филм за него и музиката от филма. Засега обаче няма нито един спонсор, компания или фондация, които да стоят зад проекта".

Моля Андрей Андонов за финални думи относно проекта, по който младият режисьор работи ден и нощ в последните години.

"Благодаря на екипа, на всички които станаха "Никой" и без които този филм е невъзможно да се случи. България е страната на неограничените възможности, "Никой" ще потвърди това. Очаквайте филма, защото такъв филм никога не сте гледали", заявява смело той.

Освен да подкрепите кампанията на "Никой" в Indiegogo, можете и да харесате страницата на филма във Фейсбук.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар