Една от най-обичаните детски книги на Йордан Радичков оживява на старозагорска сцена. Постановката на Драматичен театър „Гео Милев“ е с премиера за малки и големи на 17 и 18 май в Културния център. 

Врабчия живот, толкова близък до човешкия, е под режисурата на Любомир Колаксъзов.

„Ние врабчетата“ е повествователен текст. С драматурга на спектакъла Ина Божидарова подбрахме текстове от 12-те известни разказа и създадохме драматургичен текст за сцена, като извадихме тези ситуации, които най-много разкриват нашите врабчета. Разбира се, трябваше да отпаднат някои, защото иначе спектакълът би продължил поне три-четири часа. През разказите на Радичков разглеждаме дума „Ние“ – как я проявяваме, успяваме ли да осмислим и изпълним съдържанието ѝ, и какво точно носи врабчето.

„Ние врабчетата“ е една хронология на живота, на една общност с млад дух, която не се предава, не пада, а продължава с летежа си, приема и се бори за живота си, преодолява страхове, опасности, загуби. Да не се поддаваме на снежни човеци и плашила, на ястреби и кукувици, а да се опитаме да съхраняваме врабчето.“ – споделя Любомир. 

Петнадесет от оригиналните рисунки на Йордан Радичков ще видят зрителите на "Ние, врабчетата". Те са част от мултимедията, една от сценографските идеи, които реализира в постановката Деница Николова. Тя пренарисува всяка една от рисунките. 

Композитор на музиката в спектакъла е Христо Намлиев. Хореограф е Стефан Витанов. Авторската разработка на танците в спектакъла обединява елементи от всички етнографски области на България. По думите на Стефан Витанов за първи път български народни ритми ще прозвучат в постановка по Радичковите разкази "Ние врабчетата".

Силно впечатление по време на репетициите му правят ентусиазмът и всеотдайността, с които актьорите присъстват като танцьори в спектакъла.

За избора на част от актьорите се проведе кастинг в Стара Загора и на него се явиха 50 млади актьори от цялата страна. Подбрани са десет младежи, четирима от тях са от трупата на Драматичен театър „Гео Милев“ – вече познатите на публиката Красимир Ненков (с номинация ИКАР 2023 за Шушляка в „Суматоха“), Тони Стоянова, Георги Ножделов, Ванина Йорданова. Трима от избраните – Иван Шуманов, Йоан Попов (награда АСКЕЕР за Изгряваща звезда) и Антония Кондакова са независими актьори, които играят на различни театрални и музикални сцени. В спектакъла още участват и трима студенти от НАТФИЗ – Борче Манев, Яна Зайкова и Нелли Таукчи, която е от Стара Загора.

Специален партньор на Театър „Гео Милев“ и „Ние, врабчетата“ е Зоопарк Стара Загора. Много изненади очакват посетителите на зоопарка. На 1 юни откъс от пиесата ще бъде представен на открито с подаръци за децата, а на 3 юни съвместно ще поставят къщички за птички. 

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар