Ако за момент забравите добрите маниери и даденото от родителите ви възпитание, чиито основи се крепят върху уважението към възрастните хора, то безпроблемно бихте могли да направите успешна съпоставка между старите хора в България и живите мъртъвци от касовия американски сериал The Walking Dead, който може да се похвали със сериозна фенска маса и у нас.

Така де, и в двата случая, независимо дали говорим за средностатистическия български пенсионер, или за поредното зомби, чийто череп Рик Граймс разцепва на две с наостреното си мачете, наблюдаваме лутащи се без ясна посока лъкатушещи създания, с празни погледи и изпържени мозъци, стоящи неясно къде в границата между живота и смъртта. А сега да си спомним, че сме възпитани, интелигентни млади хора и да се извиним на нашите баби и дядовци, че току-що ги оприличихме на гладни зомбита. Или пък не?

"Няма закога" е третият роман на Андрей Велков, който безспорно е един от актуалните български писатели в настоящия момент. След като вече влезе с пантите в родното литературно пространство с "Български психар" и "Хрониките на звеното", Анди реши да разнообрази модела, предлагайки ни далеч по-хумористичния и олекотен "Няма закога", разказващ ни за неволите на три български зомбита, пардон - пенсионери, които внезапно се озовават с повече пари, отколкото могат да похарчат, и решават да си устроят един подобаващ grande finale, който някак да компенсира за жалкото им и пародийно съществуване в последните години. И е точно толкова забавно, колкото звучи.

Естествено, няма как Андрей Велков да не примеси майсторски хумора с винаги присъстващия социален елемент, който неизменно съпътства всяка история, свързана с изтерзаното създание, наречено български пенсионер. На моменти с чувство за хумор, на други - директно и без заобикалки, Анди вдига среден пръст на социалната система в България, включително и чрез откровената, но и малко тъжна самоирония от страна на самите герои, които, подобно на повечето си връстници, окончателно са приели абсурдното си съществувание за нещо нормално, също колкото нормално е един от тях да нарича собствения си хладилник "Голямата ледена пустош".

"Няма закога" е много забавен и малко тъжен роман. Забавен, защото често ще ви накара да се усмихнете или дори смеете от сърце, и тъжен, защото в не малко случаи ни показва България такава, каквато не искаме да бъде, но е. И тук не говорим само за живота на възрастните хора, а и за куп други неща, които Анди вмъква в историята, като например ужасяващото застрояване по морето, което героите откриват за първи път в живота си, или пък добре познатите ни теми като преразпределянето на капиталите, опустяващите малки градове и села, възхода на партийните галеници или начина, по който оперират българските версии на добре облечените бизнесмени, за които правила и закони не съществуват, а с няколко телефонни обаждания всичко е възможно. Място е отделено дори на телефонните измамници, които хищнически оглозгват и без това малкото останало месо по костите на българските пенсионери. "Няма закога" е история, която ни представя България точно такава, каквато я познаваме, без излишен грим или излишна деликатност от страна на автора.

В заключение на всичко казано, "Няма закога" е литературно преживяване, което си струва да опитате. Определено Анди Велков добавя още едно успешно заглавие към портфолиото си, макар и донякъде различно от това, което досега бяхме свикнали да виждаме от него. Специално внимание бих искал да отделя и на последните страници на романа, които определено ще ви сюрпризират, а защо не - и натъжат, но напълно естествено, нямаме никакво намерение да ви издаваме за какво става въпрос. Открийте го сами.

Автор

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Напишете коментар