Македонски момък търси сестра си в "Невестата на змея"


„Невестата на змея” на македонския писател Влада Урошевич (издание на “Изида”, превод Мариян Петров) е литературно фентъзи, оригинален роман, съвместяващ приказното със съвременното, фолклорното с фентъзито, фантастичното с реалното, миналото с настоящето.

Денко е момък, който се заклева пред баба си и дядо си да спаси своята сестра Летка, похитена от змей. В селото от векове се предават легенди за откраднати от змей девойки, които стават негови любовници и повече не се връщат у дома си. Тръгвайки с голи ръце и малко храна в торбата, братът среща вълшебни същества, животни, вещици и хора по пътя си, които ту го подвеждат, ту му помагат.

Резултатът е четивна и забавна книга, приказка за възрастни, разказана нетрадиционно с помощта на модерни похвати, с едновременно действие в рамките на 400-500 години от историята на Балканите и Европа, смесване на остарели думи и съвременни термини и неподражаем, наш, балкански хумор.

Влада Урошевич (роден през 1934 г. в Скопие) е един от най-видните поети на Източна Европа, но и изтъкнат романист. Той е дългогодишен професор по сравнителна литература в Скопския университет, а също и академик – член на Македонската академия на науките и изкуствата, член-кореспондент на международната „Академия Маларме” в Париж и редовен член на Европейската поетична академия в Люксембург. Влада Урошевич е превел от български на сръбски антологията „Българска поезия на ХХ век” (от Яворов до Левчев), която излиза в бивша Югославия. В романа си „Невестата на змея” той си играе с литературните жанрове, за да създаде тази приказна история за възрастни, която се превръща в сатира на съвременното ни общество.

Заглавна снимка: Телеграф.мк/Влатко Перковски)

VIBES

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни