Филмът "Непознатото момиче" на режисьорското дуо отново не разочарова феновете на двамата братя Дарден. В типичния си стил, те създават социално ангажирана творба, фокусирана върху съдбата на обикновения човек. Историята разказва за лекарката Джени, която се чувства виновна, след като не отваря вратата на кабинета на младо момиче, намерено мъртво ден по-късно.


Главната роля е поверена на актрисата Адел Аенел, (Adèle Haenel), която с момчешкото си, невинно излъчване, засилва образа на героинята. Амбициозната, млада лекарка, Джени, след години служба за социално слабите, получава вакантно място в престижна, частна клиника. Всичко върви по план, докато някой не позвънява в кабинета след работно време. Джени забранява на стажанта, Джулиан, да отвори, защото работният ден е свършил. Този избор е повратната точка за главната героиня, защото ден по-късно непознатото момиче е намерено мъртво. Макар и никой да не я съди, нито полицията, нито който и да било, Джени се осъжда и се опитва да изкупи вината си. Това се превръща във водеща цел, която предопределя цялото действие и сюжета на филма.

Джени се отказва от престижното място в кликната и се отдава на грижа за пациентите си, както и на това да намери кой се крие зад непознатата жертва. Лекарката започва да издирва имената на момичето, което води до множество засегнати хора, сериозни заплахи и неочаквани разкрития.


Филмът влиза в официалната селекция на Кан 2016 и макар и да не печели, успява да развълнува зрителите, засягайки важни социални теми и морални проблеми. Именно фактът, че главната героиня е лекар, поставя въпроса за моралната отговорност на професията.

След филма не може да не си зададете въпроса: Само този, който дърпа спусъка, ли е виновен, или хората по пътя, които не са му подали ръка? Ще намери ли Джени покой след случилото се? Драматичното напрежение е морално и социално и не ще Ви остави безразлични, защото крие вечните въпроси за изборите, които правим и последствията, които носим за цял живот. За това кои сме и на къде вървим.

Филмът „Непознатото момиче“ може да гледате в рамките на Арт фест.

Автор

Алекс е пораснало момиче,с душа на дете. Строи въздушни кули и гони вятърни мелници. Обича белия лист, но още повече обича да го запълва с букви, знаци, разбираеми думи и объркани изречения. А когато не е пред белия лист, избира компанията на вдъхновяващи филми, приказни книги и мили приятели.

Напишете коментар