He's the G.O.A.T.


Той е Ndoe. Произнася се Ендо. И е един от най-големите в българския хип-хоп. Любимият рапър на любимия ви рапър. Започва с проекта Амнистия още през 90-те години на миналия век, но истински се утвърждава на сцената с култовите Dope Reach Squad (DRS). Тогава прави история в колаборация с Mytag, но сега е соло. Наскоро излезлият му солов албум носи името "Хиляди белези", а в него Ndoe казва наистина много неща. И без никакъв свян, казва, че е the G.O.A.T. (The Greatest of All Time). Защото има доводи за това. Албумът можете да закупите тук, а на 5 септември можете да слушате Ndoe на живо на рождения ден на бар "Петък".

Албумът “Хиляди белези” е все още горещ и пари. Какво каза на хората с 15-те трака в него и остана ли нещо неизказано?

Казах им какво се случва с мен и го казах по моя си начин. Казах им каквото мисля. Теглих им една майна. После им казах, че ги обичам. После им разказах няколко истории. Нарисувах им петнайсет картини. Винаги има недоизказани неща, не всичко може да се каже наведнъж. Но сякаш няма и нужда.

Къде на шега, къде не, но ще попитаме - Ndoe ли е G.O.A.T. на българския хип-хоп?

Да - къде на шега, къде не, ще ви отговоря аз. Исках да разкажа какво сме направили през годините, без да го украсявам - много от по-младите фенове не знаят старите неща, не знаят какво е било. Като теглиш чертата – през целия си съзнателен живот съм правил музика заради самата музика и продъжавам да го правя. Кой да е?

Credit: Жоро Панчев

Избрал си именно трака “Хиляди белези”, за да кръстиш албума на него. От какво носиш белези за всичките тези години?

Нося белезите на живота - всеки си ги има. Те не се виждат с просто око. Хиляди белези означава, че съм водил много битки, в които съм оцелял. Някои на сцената, други на сцената на живота. От някои съм излизал победител, в други съм бил подло победен. Нормални, човешки неща. Изкуството на войната.

Друг от траковете в албума носи името “Малко е грозно”. Кои са грозните неща в българския рап и шоубизнес като цяло?

Алчността, комбинирана с избиване на комплекси и желанието да прецакаш някого за дребен кеш. То нашето като цяло не е няква уникална музика, има няколко имена, дето имат стойност, другите са шлака неслушаема, пък всички искат да се изявяват и то става супа с косми. Като навсякъде, във всяка сфера на живота.

Писали сме и преди за парчето “Ще дойдеш ли с мен”, което ни е адски любимо. До каква степен те вдъхновява човекът до теб и можеш ли изобщо без него?

Не мога без любовта си и затова сме заедно. Вдъхновяваме се един друг, това е смисълът. Любовта е всеки ден, то е разбиране на другия. Любовта не е даденост, трябва да се показва, трябва да се търси, трябва си борба, иска си доказателства, трудна е и сложна и не е за всеки.

През последните години често експериментираш със звученето, но хората си искат “старото Ndoe”. Защо се получава така? Сякаш много хора не са отворени за нови неща…

За моя радост аз виждам обратното – всички реагират на албума и го виждам на всеки лайв. Отварят се веднага, хората не са тъпи. Тези, които не харесват въобще новия звук, не харесват новото като цяло. Няма как да се харесам на тези хора, а и не ми е това целта. Няма как да се харесаш на всички. Светът се променя и аз участвам в тази промяна, това е якото.

Кариерата ти стартира с Амнистия през 90-те години на миналия век. Как точно се записваше хип-хоп през онези, как да кажем - особени времена на преход?

Много лесно беше всичко - който не е искал да стане рапър, той не е записал. Имаше първа, втора, че и трета вълна на хип хопа - все пак, това са доста вълни, бурна работа. Пак ще кажа, че нивото никога не е било особено високо тук – има бая артисти, но малко от тях правят хубави неща, винаги си е било така де.

Credit: Жоро Панчев & PXRN

Говорейки за музика, какво слушаш напоследък и на каква вълна си?

Обичам си класиките в рапа и им отделяме специални олд-скул вечеринки, но като цяло в момента слушам само нови неща. Издават се всеки ден невероятни музики – от Young M.A. през Not3s, та чааак до новия Travis Scott. Kanye West продуцира като луд и е много интересно да слушаш каква музика правят най-големите в реално време.

Предстои да те слушаме на рождения ден на бар “Петък”. Какво да очакваме от Ndoe на сцената?

Изскачам с muhaill и балет Fame. Ще пея на живо песни от "Хиляди белези", ще изкарам някои от старите. Със SAVA също ще забием. Ще е като на рожден ден.

Константин Симидчийски

Константин е един от основателите на VIBES. Следвал е журналистика в Софийския университет. Харесва качествената и вдъхновяваща музика, доброто кино, литературата, гейминга и котките. Ако искате да ви заобича завинаги, направете му палачинки в неделя сутрин и ги поднесете с чаша хубаво кафе.

Коментари

коментари

Все още няма коментари

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде показван.

Може да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

За нас

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

VIBES е вашият източник на информация с качествено съдържание, интервюта, които имат значение и истории, които докосват.

VIBES е модерната лайфстайл платформа.

Следвай ни