Адолф Хитлер - име, което всеки от нас е чувал неведнъж в живота си. Личност, която поне веднъж е привлякла вниманието ни. И, разбира се, това не е случайно. Хитлер е мъж, променил историята на света до неузнаваемост. Мъж, който за добро или лошо, доведе света и Европа до това, което познаваме, обичаме или мразим в момента.

Историята на тази комплексна личност този път разказва професорът по модерна история Иън Кършоу. В книгата си "Хитлер. Том 1" Кършоу ни приближава повече от всякога до истинския образ на Хитлер, смятат критиците. Авторът проследява неговата метаморфоза от неудачник в бедняшки приют, през "барабанчик", сеещ омраза в мюнхенските бирхалета, та до върховен водач и идеолог на един убийствен режим, който ще остави Европа в разруха.

Това не е първата книга посветена на живота на Адолф Хитлер, но пък точно тя  е смятана за най-пълната и завършена биография на германския диктатор. С кристална яснота на анализа и с помощта на нови, неизвестни досега източници, авторът Кършоу ни показва механизмите на Хитлеровото влияние и власт.

Хитлер книга
"Хитлер. Том 1" от Иън Кършоу

Разкрива ни и условията, които правят възхода на Хитлер възможен – бесният антисемитизъм на предвоенна Виена, тежкото изпитание на една смъртоносна война, отровният национализъм, обхванал Бавария през 20-те години на XX в., подкопаването на Ваймарската република от екстремистите отляво и отдясно, разочарованието от демокрацията на едно общество, останало излъгано в надеждите си.  

Авторът на първия том на "Хитлер" Иън Кършоу е професор по модерна история в Шефилдския университет. За приноса си към историята е отличен с германския орден "Федерален кръст за заслуги". През 2002 г. е удостоен с рицарско звание, а през 2004 г. е награден с медал "Нортън Медликот" от Историческото дружество в Лондон.

"Не мисля, че който и да е историк трябва да приеме една книга за окончателна. Нищо не е окончателно. Но не мисля, че книгата на Кършоу за Хитлер някога може да бъде надмината.", казва Антъни Бийвър - най-известният британски историк и бестселъров автор.

Иън Кършоу
Британският историк и автор Иън Кършоу

Новото дело на Иън Кършоу ни бива поднесено на българския пазар от издателство "Изток-Запад" в партньорство със сдружение "Моята българска история" по инициативата "Чета, следователно съм". Преводът на най-пълната биография на Хитлер в световната литература е работа на Мария Кондакова.

Може да се каже, че това е точната книга в случай, че не знаете нищо за трудния ХХ век и за германския диктатор Адолф Хитлер, или пък знаете, но искате да научите още и още. Е, и в двата случая, първият том на "Хитлер" вече е в продажба и няма съмнение, че това творчество на Иън Кършоу трябва да се прочете. Останалото е във вашите ръце.

Автор

Виктория, на 20 години. Студент по Журналистика в Софийски университет. Обичам да търся, разпитвам, намирам...понякога намирам себе си. Добра душа с големи мечти и вяра в страхотния живот, който тепърва предстои.

Напишете коментар