Научно-фантастичните продукции винаги са удивлявали човечеството. Най-вече това се получава от голямото количество въображение, което стои зад подобни проекти. И дали става въпрос за миналия век или филм от скорошна дата, този жанр микога не може да остарее. 

Предлагаме ти класация с пет от най-легендарните научно-фантастични филми на всички времена.

"Метрополис" (1927)

метрополис

"Метрополис" е прадядото на дистопичните научно-фантастични филми. По време на заснемането си той става най-скъпият филм в историята. Германският режисьор Фриц Ланг използвал огромeн реквизит, мащабни модели и стотици допълнителни елементи за сцените на градските бунтове и бедствия. И докато подобни продукции са били от библейски или исторически епос, филмът на Ланг е първият научно-фантастичен такъв.

"Метрополис" разказва история за конфликта между работници, които се трудят в подземни фабрики и управляващата класа, която води богат живот в огромни небостъргачи над тях. С разрастването на вътрешните конфликти, цялото общество започва да се разпада.

"Портокал с часовников механизъм" (1971)

портокал с часовников механизъм

Алекс (Малкълм Макдауъл) е тийнейджър социопат, водещ банда, която редовно се занимава с "екстремно насилие" и изнасилване. След последното си престъпление, властите от близкото бъдеще във Великобритания осъждат Алекс на експериментална терапия, която ще го излекува от желанието за насилие. Терапията работи, но Алекс се оказва в ръцете на всичките си  жертви, като по този начин се излага на насилието, което той е прилагал.

Написан и режисиран от легендарния режисьор Стенли Кубрик, филмът е по дистопичния научно-фантастичен роман от 1962 г. със същото име от Антъни Бъргес. 

"Блейд Рънър" (1982)

блейд рънър

През 2019 г. Лос Анджелис е мегаполис, напоен с киселинен дъжд, чийто беден народ живее и умира далеч под нивата на града, обитавани от богатите. Рик Декард (Харисън Форд) е бил Блейд Рънър - ловец на глави, специализиран в проследяване на изкуствени човешки същества, известни като репликанти. Група от тях, водена от Рой Бъти (Рютгер Хауер), пристига в Лос Анджелис. Тъй като репликантите търсят начин да разширят своя четиригодишен живот, Декард има задачата да ги проследи и "пенсионира" (тоест убива).

Блейд Рънър на Ридли Скот предлага интересен обрат с дистопичния си характер, комбинирайки го със стила на филмов ноар от 40-те години.

Матрицата (1999)

Матрицата

Светът на "Матрицата" може би е най-добрата антиутопия от всички тях. Цялата реалност на героя е просто симулация, създадена за коматозни човешки същества, използвани като източник на енергия от изкуствен интелект. Нео (Киану Рийвс) е хакер, който се оказва изложен на тази по-висша реалност от Морфей (Лорънс Фишбърн) и Тринити (Кари-Ан Мос). Но в "Матрицата", Нео също е преследван от агенти на AI, ръководени от агент Смит (Хюго Уивинг), който се опитва да предотврати разрушаването на изкуствената реалност и пробуждане на човечеството.

"Децата на хората" (2006)

децата на хората

Филмът разказва история за свят, в който в продължение на две десетилетия не се раждат деца. Тъй като цялото човечество бива обречено на хаос, британското правителство притиска обществото, борейки се да поддържа реда и да затвори всички нелегални имигранти в затворнически лагери. Тео (Клайв Оуен) е бивш активист, към когото се обръща бившата му съпруга Джулиан (Джулиан Мур), която се опитва да защити Кий (Клеър-Хоуп Ашитей) - единствената бременна жена в целия свят.

Мексиканският режисьор и сценарист Алфонсо Куарон емоционално изобразява едно потискащо общество, което се разпада дори когато се бори да поддържа ред на всяка цена. 

Автор

По призвание: създател на полезно и креативно съдържание. По образование: културолог. По душа: любящ кучкар. Обичам хубавите дебели книги, ароматните крафт бири, някоя и друга нова игра.

Напишете коментар