Британската актриса Джуди Денч призна, че силни проблеми със зрението не ѝ позволяват да практикува професията си към настоящия момент.

Носителката на "Оскар" е вече на 88 години, което носи със себе си нормалните за тази възраст здравословни проблеми. В случая Денч страда от напреднала фаза на макулна дегенерация, с която бе диагностицирана през 2012 година. Това дотолкова пречи на зрението ѝ, че тя дори не може да чете сценариите, които евентуално би получила.

Гостувайки в шоуто на Греъм Нортън, Джуди Денч призна, че това до голяма степен спира кариерата ѝ в този етап на живота ѝ. Освен ако не се намери решение на този проблем.

Тя довери: "Вече е дори невъзможно. Понеже имам фотографска памет, нужно е да намеря машина, която не само ми казва репликите ми, но и ми показва къде точно се появяват в сценария".

Денч добави: "Винаги ми е било много лесно да уча реплики и да ги запомням. Още сега мога да изиграя цялата "Дванайсета нощ".

През 2021 година Денч призна пред "Гардиън", че когато има ангажименти, тя моли свои приятели с репликите - те ги четат високо, а тя се опитва да ги запомни.

"Просто трябва да намираш начини да се справяш с нещата, които са трудни", каза тогава Денч, добавяйки: "Бях принудена да открия различен начин да си уча репликите. За щастие, имам страхотни приятели, които ми ги четяха нависоко. Тогава се надявам, че хората няма да забележат, ако нито една реплика не е както трябва".

Напредналата форма на макулна дегенерация е заболяване, което засяга средната част на човешкото зрение. Обикновено се отразява на хора след 50-годишна възраст, но за щастие не причинява пълна слепота.

Джуди Денч е една от именитите британски актриси на своето поколение. Тя е носител на "Оскар" за ролята си във "Влюбеният Шекспир" на режисьора Джон Мадън от 1997 година. Освен тази награда, има още цели седем номинации от Академията за филмови изкуства.

Автор

Пулсът на VIBES бие в ритъма на всички млади хора с вкус към музиката, киното, модата, литературата, изкуството, гейминга, технологиите и всичко останало, което е важно и има значение, за да се радвате на един по-вълнуващ живот.

Напишете коментар